Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

2024. augusztus 30.

Balla Eszter kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A közönségszavazáson a legtöbben a 6SZÍN társulat színművészét, Balla Esztert tartották érdemesnek az elismerésre. A díjat Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter adta át augusztus 30-án, a 2024. évi Országos Színházi Évadnyitó keretében a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

 

2024-ben összesen 33 társulat jelölte egy-egy tagját a Kaszás Attila-díjra, majd a jelöltek maguk közül választották ki titkos szavazáson azt a három színművészt, akik továbbjutottak a közönségszavazásra. Idén Balla Eszterre a 6SZÍN társulatból, Ecsedi Erzsébetre, a celldömölki Soltis Lajos Színház jelöltjére, valamint Tóth Ildikóra, a Radnóti Színház tagjára adhatta le szavazatát a nagyközönség.

A legtöbben Balla Eszterre voksoltak, így a Kaszás Attila-díjat idén ő vehette át. A művésznő lapunknak adott korábbi interjújában szerényen azt kívánta, hogy két kolléganője közül kerüljön ki a díjazott, mert mindkettejüket szereti és nagyra tartja.

A színésznő a díj kapcsán elmondta: Köszönöm a családomnak, hogy engedik, hogy esténként egy kicsit gyerek legyek, mert nehéz manapság felnőttnek lenni . A Kultúra.hu-nak adott korábbi interjújában mesélt arról is, hogy Kaszás Attilával még a Holdbeli csónakosban játszottak együtt a Nemzeti Színházban, és a halálát követően négy nappal nem maradt el a kitűzött előadás, hanem felvételről beadták a dalait.

Úgy játszottunk, hogy ő már nem volt velük, de közben mégis jelen volt. Életem legkülönlegesebb színházi estéje lett az. Nem is találok rá szavakat, milyen érzés volt egy színpadon duettet énekelni vele, de már nélküle”  elevenítette fel.

Az elismerést Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter adta át. Színjátszás nélkül nincs magyar kultúra, kultúra nélkül pedig a nemzeti identitásunk veszne el” – fogalmazott a díjátadón. A kulturális és innovációs miniszter hozzátette: „Kaszás Attila – a színházművészet más kiemelkedő alakjaihoz hasonlóan – nemcsak tehetségével és sokoldalúságával tűnt ki, hanem a közösségépítésben is példamutató szerepet vállalt. A színház különleges hely, az itt szerzett élményeiket egy életen át hordozzuk magunkban, egy-egy emlékezetes előadás generációkat formál. A tárcavezető szerint a díjat az teszi kivételessé, hogy egyszerre ölt benne testet a kollégák, a szakma és a közönség szeretete.

 

Balla Eszter

Pályája nagyjátékfilmekkel, nagyszínpadi musicalfőszereppel, az alternatív színházi műhelyekkel és a legendás kaposvári Csiky Gergely Színházzal való fontos találkozásokkal indult. Sokan ismerhetik a Kontroll macilányaként vagy a Madách Színházban játszott musical és vígjáték szerepeiről, de minden műfajban lenyűgöző alakítást nyújt. A 6SZÍN csapatának A hosszú élet titka című kortárs bemutatóval lett fontos tagja. Játszott többek között az Új Színházban, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, állandó tagja volt a budapesti Madách Színháznak és a Déryné Vándorszíntársulatnak. 2024-től a Centrál Színház színésznője.

 

A Kaszás Attila-díj weboldala: kaszasattiladij.hu

(2024. augusztus 31.)