Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Egri csillagok - MVM Dome - sajtótájékoztató

A Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes együttműködésével 2024. szeptember 6-án és 7-én Budapesten, az MVM Dome-ban egy nagyszabású színházi előadásra kerül sor háromszáznál több táncos és további közel száz művész részvételével. Az esemény rendhagyó lesz, mert a nézőtéren helyet foglaló több mint hatezer, a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolás diák a Dobó István várkapitányt alakító Trill Zsolt Kossuth-díjas színművésszel közösen szavalja el a várvédők esküjét.

 

 

A Nemzeti Színház, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös sajtóeseményén részt vettek: Dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, valamint Zsuráfszky Zoltán, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas táncművész, társrendező-koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. A sajtótájékoztatót a Magyar Honvédség Központi Zenekara nyitotta meg a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola Technikum honvéd kadétjainak ünnepélyes bevonulásával.

Vidnyánszky Attila vezérigazgató köszöntőjében kiemelte: „Hősöket szeretnénk bemutatni egy olyan világban, amely »hőstelenít«. Ahol a színházak, a művészeti alkotások gyakran az ember kicsiségéről beszélnek. Mi pont az ellenkezőjét hirdetjük, és azért harcolunk, hogy bemutassuk: vannak nagy tetteink, vannak igaz hőseink, akiknek a cselekedeteibe kapaszkodni tudunk. Akik hitet adnak nekünk, zászlót tartanak a kézbe, amely alá össze tudunk gyűlni.” A Nemzeti Színház vezérigazgatója kiemelte, hogy volt már egy „főpróbája” ennek a történetnek két évvel ezelőtt az MVM Dome- ban, ezért reméli, hogy ismételten feledhetetlen, nagy színházi aktus lesz az Egri Csillagok. „Az igazi iránti vágy ott van az emberekben. Nem véletlen, hogy Gárdonyi Géza csodálatos regénye a legnépszerűbb mű még mindig, hiszen ott van bennünk a vágy a magyarságunk megélésére, ott van bennünk az elköteleződés, hogy ha kell, készek vagyunk áldozni a hazánkért, készek vagyunk akár az életünkkel, vérünkkel is odaállni az ügy mellé. Amiről mi beszélünk ebben az előadásban, arra elképesztő igény van a társadalomban. Amit az is jól mutat, hogy még meg sem hirdettük a második előadást, és már a jegyek háromnegyede elfogyott.”

 

 

(2024. június 05.)