Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Aiszkhülosz: Perzsák - vizsgaelőadás

Szombaton újabb vizsgaelőadás lesz a Nemzeti Színházban. Ezúttal Aiszkhülosz Perzsák című tragédiáját láthatjuk a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet, színházi tanszékének negyedéves diákjaitól. (Osztályvezetők: Varga Zsuzsa, Vidnyánszky Attila.)  Az előadást Savvas Stroumpos rendezte. 

 

Játsszák:

Bognár Bence, Duma Kata, Jakab Tamás, Juhász Péter, Kerék Benjamin, Kiss Anna Gizella,  Krauter Dávid, Polyák Anita, Puskás Balázs, Sipos Ilka, Wettstein Márk, Winkler Tamás Ábel

További alkotók:
Zene: Zesses Seglias
Rendsző asszisztens: Molnár Kristóf

 

A diákok a mesterrel  |  fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A rendező mondja:

Két évvel ezelőtt találkoztam ezzekkel a fantasztikus emberekkel, amikor az Attis Színház színészeként először látogattam Budapestre és a Nemzeti Színházba. Akkoriban egy háromnapos bevezető workshopon vettünk részt Theodórosz Terzopulosz módszerének alapjairól. Később együtt dolgoztunk Euripidész Bakkhánsnők című darabján, amit Terzopulosz rendezett a Nemzeti Színház számára. A következő lépés közös munkánkban tavaly augusztusban történt, amikor ugyanez a csoport ellátogatott az athéni Attis Színházba. Tíz napot töltöttünk intenzív munkával, elmélyítve kapcsolatunkat a módszerrel, a Zéró Pont Színház előadóművészének, Rosy Monakinak a közreműködésével.

A Perzsák ennek a folyamatnak a megkoronázása. Az elmúlt hónapban szorgalmasan dolgoztunk a Perzsák című darabon, november 25-én lesz a premierünk.

Szeretnék mindannyiuknak szívből köszönetet mondani a kreatív együttműködésért. Továbbá szeretném megköszönni Molnár Kristófnak, Berettyán Petrának és Kozma Andrásnak az egész időszakban nyújtott támogatásukat.

Az ókori görög tragédia a színházi gyakorlat egy különleges fajtája, amely állandóan arra hívja fel a figyelmet, hogy gondolkodásunk középpontjába az ember földi létének kérdését állítsuk. Aiszkhülosz Perzsák című tragédiája, melynek középpontjában a siralom lényege áll, egyetemes dimenzióba helyezi ezt a kérdést.

Az előadást mentoromnak, Theódorosz Terzopulosznak ajánlom. Csendben és észrevétlenül volt jelen ebben a folyamatban.

 

 

Kimagasló beszéd- és légzéstechnika, test-tudatosság, szellemi, fizikai állóképesség nélkül nincs jó színész. Ezek a képesség számos módon fejleszthetők. Az egyik mődszer kidolgozója a görög Theodórosz Terzopulosz rendező, színházalapító. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a MITEM, a Madách Imréről elnevezett nemzetközi színházi találkozónk, majd a Színházi Olimpia megrendezése során Terzopulosz világszerte ismert színháza (Attis Theatre) és a Nemzeti Színház közel került egymáshoz. Számos előadásukat elhozhattuk Magyarországra és a mester rendezésében bemutatott Bakkhánsnők című előadásunk sikert aratott az idei  International Festival of Ancient Greek Drama két különleges helyszínén – a ciprusi Kouriou ősi színházban és a csodálatos Makariou Amfiteátrumban is. A Bakkhánsnőket legközelebb december 20-án és január 30-án nézhetik meg a Nemzetiben.

Terzopulosz módszerének legavatottabb  tanítója Savvas Stroumpos (Szávvasz Sztrúmbosz). Test és Lélek energiái címel a Nemzeti Magazinban közöltünk vele interjút. A művész jóideje foglalkozik a kaposvári egyetem művész szakos hallgatóival, akik az idén Görögországba is meghívást kaptak az Attis Theatre szokásos nyári kurzusára. 

Az együttműködés keretében jelenhetett meg magyarul is a "módszer" tankönyve, ami így már a hazai színészképzésben is általánossá válhat. A könyvbemutató 2023 áprilisában volt a Nemzetiben. (Theodórosz Terzopulosz: Dionüszosz visszatérése, SZFE kiadás.) Reményeink szerint a kötet vásárolható lesz színházunkban a Csortos Gyula ajándéktárában is. Ha most beleolvasnának, színházunk művészeti folyóirata jóvoltából megtehetik, a Szcenárium ugyanis 2019-ben közölt belőle fontos szövegeket részben a hazai kiadás előkészítéseként.

A Terzopulosz-módszernek mesterkurzust is szerveztünk a 2021-es MITEM idején, szóval a szombati vizsgaelőadás nem a semmiből született meg. Diákjaink nem csak életreszóló élménnyel gazdagodnak, hanem választott hivatásuk gyakorlásához hasznos támaszt is nyernek.

 

-eosz

 

 

(2023. november 24.)