Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Tordy Géza lett a Nemzet Színésze

Olyan ez, mint a pápa-választás, semmi nem szivároghat ki a döntési folyamatról, mondta Jordán az érdeklődőknek. Annyit talán elárulhatunk, tette hozzá, hogy Berek Kati nyaral, Komlós Jucit pedig betegsége akadályozta abban, hogy a választáson jelen legyen, de előzetesen ők is leadták voksukat egy zárt borítékban. A művészek valamivel több, mint fél óra alatt hozták a döntést zárt ajtó mögött. A hírt Bodrogi Gyula tudatta a kint várakozókkal.

Tordy Géza
Kossuth díjas, Kiváló és Érdemes művész, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező
Budapesten született, 1938. május 1-jén. Pályáját 1956-ban Kaposvárott kezdte. 1957-ben 2 évre Szegedre szerződött. 1959-től a Magyar Néphadsereg Színháza, illetve a Vígszínház tagja lett. 1963-1967 között a Madách Színház társulatának tagja volt. 1967-ben visszatért a Vígszínházba. 1982 óta tanít Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a veszprémi Petőfi Színháznak. 1992-ben a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője, majd 1995-től a Budapesti Kamaraszínház főrendezője.
  • További információk Tordy Gézáról
    ***
    A tanácskozás előtti percek, Király Levente, Máthé Erzsi, Törőcsik Mari, háttal Bodrogi Gyula Már az igazgatói irodában, Alföldi Róbert köszönti Király Leventét A döntés után... "nem veszi fel... küldjünk SMS-t" "Géza! Kérlek hívj vissza! Jordán Tamás" Rögtönzött sajtótájékoztató a Nemzeti művészbejárójánál
    ***
    Mint tudják, a 2000-ben életre hívott „A Nemzet Színésze” cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. A Nemzet Színésze címet a mindenkori kulturális miniszter egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét 2006 elején Szabó Gyula örökölte meg. 2006 szeptemberében Zenthe Ferenc helyére Király Leventét választották meg. Utoljára - szinte napra pontosan - egy évvel ezelőtt Bodrogi Gyuláról döntöttek a művészek, miután Darvas Iván elhunyt.
    ***
  • A Nemzet Színészei
  • Tordy Géza (eosz)

    (2008. június 18.)