Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Díj

Magyar Örökség Díjas lett a Beregszászi Magyar Drámai Színház

 Szombaton tartották a Magyar Örökség 107. díjátadó ünnepségét a fővárosban, a Ráday Házban. Nagy örömünkre a díjazottak között köszönthetjük beregszászi barátainkat, kollégáinkat, a Beregszászi Magyar Drámai Színház művészeit és munkatársait. Az ünnepségen Oberfrank Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész méltatta az egyttes munkásságát. Szeretettel gratulálunk!

 

A teátrum vezetője Sin Edina átveszi a díjat

 

Sin Edina gondolatai a mai helyzetről és a jövőről (részlet egy korábbi interjúból). Rendkívül nagy a bizonytalanság, és ebben a helyzetben kell helytállnunk és megőrizni az élni akarást. Mindenkinek mérlegelni kell, hogy személy szerint van-e ereje a folytatáshoz, de remélem, hogy a közösségünk összetartó ereje, a közös cél – ahogy eddig is – átsegít minket a nehézségeken. Érzem az erőt a társulatban, hiszen az elmúlt hónapokból megtanultuk, hogy vegyünk ki minden felesleges dolgot az életünkből, és akkor csak a két legfontosabb marad, a család és a hivatás. A kárpátaljai magyarság a 20. században ennél sokkal súlyosabb helyzetekben is fenn tudott maradni, és ez világosan mutatja, hogy milyen erő van a közösségünkben. Bízom abban, hogy ez segíti majd most is a továbblépésünket.

 

Kitüntetésben részesülnek a díjátadás sorrendjében:
Magyar Nemzeti Levéltár, a Beregszászi Magyar Drámai Színház nemzetszolgálata, a Református Szárszói Konferencia szellemi hagyománya, L. Kecskés András és együttesének művészete, a Magyar Kardvívó Iskola hagyománya, a Kassai Kazinczy Napok, Kató Béla erdélyi magyarságért és a református egyházért végzett szolgálata.

 

A Magyar Örökség díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A Magyar Örökség díj gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság „láthatatlan szellemi múzeumát”.

 

(2023. december 17.)