Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Aranyhajú hármasok - olvasópróba

Új bemutatóra készülünk

Bársony Bálint - Elek Norbert - Toót-Holló Tamás: Aranyhajú hármasok című darabját rendezi legközelebb Vidnyánszky Attila. A munka elkezdődött, az első próbán láthattuk a díszlettervező, Galambos Péter elképzeléseit és Berzsenyi Krisztina jelmezterveit is. Az előadás szereplői között láthatjuk majd Berettyán Nándort, Horváth Lajos Ottót, Szilágyi Ágotát, Mészáros Martint, Barta Ágnest Martos Hangát, Rácz Józsefet, Szép Dománt, Szabó Sebestyén Lászlót, Tóth Augusztát, Ács Esztert. 

 

 

Nagyszabású produkcióra számíthatunk, hasonlóan a Csíksomlyói passió vagy az Egri csillagok című előadásokhoz. Most is társunk lesz a Nemzeti Táncegyüttes. A tánc ugyanolyan erős, mint a kimondott szöveg vagy a látvány - mondta Zsuráfszky Zoltán, aki - ahogyan a korábbi, a Nemzetivel közös előadásokban - most is együtt dolgozik majd feleségével Zs. Vincze Zsuzsával, a táncegyüttes szakmai vezetőjével.

A darab történetéről a rendező így beszélt: "A mese alaptörténete az, hogy a király feleségül veszi a legkisebb lányt. Három aranyhajú gyermek születik, de ekkor a király már nincs az udvarban, ugyanis csatázni ment. Az udvar gonoszai kicserélik a három aranyhajú gyereket három kopókölyökre. Az aranyhajú lányokat megölik, de csodás metamorfózisokon keresztül újra meg újra visszatérnek közénk. Az aranyhajú fiút sorsára hagyják, de a magyar vidék oltalmazza őt és megmarad nekünk. De mi a mából indulunk - a vaskorból. Minden színésznek mai figurája van, az "itt és most" -ban él. Ebből a szituációból kezdjük mesélni majd a történetet, és lépünk át a mese világába. Az aranykorra emlékezünk, aztán végig megyünk a magyar történelmen, Szent István, Mátyás király, Rákóczi, a reformkori ifjak és a világháborúk is felvillannak majd az előadásban."

A tervek szerint a bemutatóra még ebben az évben sor kerülhet.

(2023. október 20.)