Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kávási Klára búcsúztatása

KÁVÁSI KLÁRA

(1951.03.23. Mezőtúr – 2023.05.22. Budapest)

színháztörténész, könyvtáros-levéltáros

 

 

A Nemzeti Színház archívumának egykori vezetője, sokunk szeretett, nagy tudású munkatársa életének 72. évében hunyt el. Búcsúztatása 2023. június 15-én, csütörtökön volt a kismarosi temetőben.

 

Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, könyvtárosként. Majd néhány évig tartó levéltári munka után visszatért az intézménybe – tíz igazgató tevékenységét segítette munkájával. Németh Antal korszakos jelentőségére is ez idő alatt ébredt rá: a művész elhallgatott életművére vonatkozó kutatásait Németh Antal című könyvében publikálta. Az új Nemzeti Színháznak 2002-től 2012-ig volt tagja.

 

Kávási Klára a régi és új Nemzeti Színház archívumának vezetője, az égi színházba költözött! Nem csak ápolta, gyűjtötte, kezelte a könyvtárat, hanem egy egyszemélyes intézmény volt. Színháztörténetet kutatott, könyvet írt – legutóbbit Németh Antalról – kiállításokat szervezett, amiket együtt valósítottunk meg. Holt és élő színészeink, rendezőink összes ünnepét tudta és soha nem felejtkezett meg senkiről. Kultúrája, embersége, szerénysége, szorgalma, humora pótolhatatlan számomra! Klára! Nagyon hiányzol!”

(Tordai Hajnal)

 

(2023. június 16.)