Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

2023. május 20., szombat, 18 óra,  Első emeleti előcsarnok

Eugenio Barba – Nicola Savarese:  A színház öt kontinense – tények és legendák a színész materiális kultúrájáról

Egy különleges színházi útikönyv

Az Anasztászisz (Feltámadás) ISTA Theatrum Mundi előadás előtt tartjuk meg a Eugenio Barba – Nicola Savarese: A színház öt kontinense – tények és legendák a színész materiális kultúrájáról című könyv bemutatóját a szerző, Eugenio Barba részvételével. 

A bemutató további résztvevői Regős János és Pintér-Németh Nikolett (fordítók), valamint Antal Zsolt (a könyvet kiadó Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet intézetvezetője).

 

 

Amikor 2019 áprilisában a VI. MITEM-en A fa című produkciójával vendégszereplő Odin Színház előadása után odaléptem a könyvpultjuk mellett álló Eugeniohoz, ő felvett az asztalkáról egy tisztes méretű kötetet, és büszkén odanyújtotta nekem: „János, ez a tiéd! Az új könyvünk, benne több mint ezerötszáz képpel.” Nem sokkal előtte adtuk le a kiadónak a Színházantropológiai szótár¹ fordítását, és máris kezemben tartok egy újabb művet. Ott helyben átpörgettem a kötetet, tele volt szebbnél szebb fotókkal, ábrákkal. A színház öt kontinense, ez állt a borítóján. „Ez valami útikönyv?” -  kérdeztem. „Igen.” - volt a válasz. Éreztem, hogy dolgom lesz vele az elkövetkezendő években. 

Az egyik fordítójaként jó szívvel ajánlhatom az olvasónak - legyen az akár laikus, akár szakma béli -, hogy fogadják vezetőjükké Eugenio Barbát és Nicola Savaresét ezen a különleges színházi turnén.

Regős János

¹ E.Barba, N. Savarese: A színész titkos művészete – színházantropológiai szótár, L’Harmattan/KRE, Budapest 2020.

(2023. március 27.)