Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A Himnusz közös szavalására hívjuk a magyarokat a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja mostantól hivatalosan is nemzeti emléknap lett! Az ünnepi műsorra az Országház üléstermében kerül sor. A Magyar Televízió élőben közvetíti 16:00 órától, 17:00 órakor pedig – körkacsolással – az egész Kárpát-medencében elszavaljuk együtt a Himnuszt!

 

 

Idén január 22-én, a magyar kultúra napján egyúttal a Himnusz 200. évfordulóját ünnepeljük. 1823-ban ezen a napon Szatmárcsekén tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát. A jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet. Ezért vasárnap a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Himnusz közös szavalására hívja a magyarokat, melynek során 17 órától az állami megemlékezés után az Országház üléstermében a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen. Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren és a délvidéki Zentán, valamint a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt. 

 

Az ünnepi műsorban közreműködnek:

Horváth Lajos Ottó, Mészáros Martin, Schnell Ádám, Szabó Sebestyén László, Szarvas József a Nemzeti Színház művészei,

Gál Natália, Ferenci Attila a Kárpátaljai Megyei Drámai Magyar Színház művészei,

Mikita Dorka Júlia, Wettstein Márk a Szent István Egyetem, Rippl-Rónay Művészeti Karának színész hallgatói,

a Honvéd Férfikar,

valamint cimbalmon közreműködik Solymosi Vince, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem V. éves hallgatója.

 

A határon túli és hazai helyszínekről az MTVA élő körkapcsolásban jelentkezik. A Nemzeti Színház társulata is arra biztat mindenkit, a határon túli és inneni magyar közösségeket és egyéneket, hogy átélve a nemzethez tartozás megtartó és megerősítő érzését, kapcsolódjon be a közös szavalásba!

(2023. január 20.)