Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Vers

Nemzeti VERSeny 2022

Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház idén hetedik alkalommal hirdette meg a Nemzeti VERSenyt, amelyre határon innen és túlról, de akár a világ másik pontjáról is nevezhettek a költészet, a versmondás és a filmek művelői, rajongói. Az elmúlt fél évben a zsűri és a nézők közösen választották ki két fordulón keresztül a legjobb 25 versenyzőt, akik színpadra lépnek a VERSeny szuperdöntőjében a Nemzeti Színházban október 8-án és 9-én. A közönség versmondást és versfilmeket láthat. Az igényes produkciók előadói az ország legkülönbözőbb pontjairól, a Kárpát-medencéből, sőt, az óceánon túlról is érkeztek a Nemzeti VERSenyre, akik közül most 25 előadó lép színpadra. A zsűritagok között foglal helyet Bakos-Kiss Gábor színművész, Barta Ágnes színművész, Lutter Imre előadóművész, producer, a VERSeny főszervezője és Szabó László kommunikációs szakember és Wiegmann Alfréd rendező. 

 

 

Október 8-án a versenyzőktől egy versfilmet és egy versmondást láthat, hallhat a közönség, amelyek közül egy Jókai Anna, Nemes Nagy Ágnes, Illyés Gyula vagy Kisfaludy Sándor verse lesz, tekintettel a költők születési évfordulóira, és egy klasszikus vagy kortárs magyar költő választott verse. Reflektálva a 2022. február végén kitört orosz-ukrán háborúra, a versek egyike a háború és a béke témájához kapcsolódik. 

 

A második napon Jókai Anna, Nemes Nagy Ágnes, Illyés Gyula, Kisfaludy Sándor, mint születési évfordulós költők versei, illetve számos ismert klasszikus és kortárs magyar költő választott verse hallható. Nem hiányzik a repertoárból Petőfi Sándor, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Karinthy Frigyes, Reményik Sándor, Gyóni Géza, Kányádi Sándor és Faludy György sem, ahogy ezen a napon is kértük a versenyzőket, hogy egy költeménnyel a háború és béke témájához kapcsolódjanak.

A Nemzeti VERSeny fővédnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója

A nézői részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött és korlátozott számban lehetséges. Regisztráljon időben, ha élőben, a Nemzeti Színházban szeretné látni a programot!

Regisztrációhoz kattintson ide: https://forms.gle/njRH9gKmtsHKppTu7

 

A PROGRAM A TERVEINK SZERINT ÍGY ALAKUL:

 

2022. OKTÓBER 8. SZOMBAT

8.30-tól a versenyzők érkezése (Nemzeti Színház főbejárat)

9:30-tól a közönség érkezése

10:05 VII. Nemzeti VERSeny összefoglaló videó levetítése 

10:10 köszöntés

10:20 VERSeny I.: versklipek vetítése és versek előadása

13:00 ebédszünet

14:30 VERSeny I.: versklipek vetítése és versek előadása folytatás  

 

2022. OKTÓBER 9. VASÁRNAP

9.00-tól érkezés (Nemzeti Színház főbejárat

10:00 köszöntés

10:05 VERSeny II.: szabadon választott klasszikus és kortárs versek előadása  

13:30 ebédszünet 

14:00 zsűri tanácskozás, döntés

16:00 eredményhirdetés, díjátadás

   

 

(2022. szeptember 27.)