Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Török Péter kerttervező művészre emlékezünk

Siklós Mária, a Nemzeti Színház Ybl Miklós-díjas építészének írása

 

Elhunyt Török Péter Ybl-díjas táj- és környezetépítész, a Nemzeti Színház előtti kert és a szoborpark, a színház külső környezetének megálmodója. Török Péter Prima Primissima, Europa Nostra és Ybl Miklós-díjas táj- és környezetépítész nevéhez fűződik többek között a bajai főtér rendezése, a Szent István Bazilika környezetének kialakítása, a Holokauszt Emlékközpont kertje, a budapesti új Nemzeti Színház parkja, a tatai Kossuth tér és Orosháza főtere. 

A Nemzeti Színház Társulata fájó szívvel búcsúzik tőle. 

 

---

 

Siklós Mária Ybl Miklós-díjas építész, az új Nemzeti Színház épületének megemlékező gondolatai:

„Ismeretségem Péterrel a Nemzeti Színház építéséhez fűződő munkakapcsolatból keletkezett, amely azért nem szakadt meg teljesen, azóta is beszélgettünk egymással időnként. Én mindig is hálás leszek sorsomnak azért, hogy ő volt a színház tájépítésze, és minden probléma ellenére hiszem, hogy ő is így gondolta. Ő egyszerre volt tájépítő mérnök, művész és egy maximalista ember.  A Nemzetinél szándéka szerint, szavait idézve: „létrejött egy bejátszható teljes parktér, amelynek minden részlete egy végtelen vonulás, egy véget nem érő játék részlete.” Terve ihletettségével, attribútumaival, díszletező toposzaival ezt a spirituális atmoszférát szolgálta. Ha tehetem, magam is sokszor átsétálok a parkon, mindig van min megpihenni a szememnek, és ilyenkor Péter mindig jelen van, mintha az ő szemeivel is nézném. De most örökre „elment”. Mégsem szeretnék rá múlt időben gondolni, talán nem is kell. Számomra a kert minden részlete őrzi emlékét, róla szól, az ő kertje is.

 

Őrizzék a fáklyák Péter emlékezetét is!

 

A kerti vízmedence felületéből ferdén emelkedik ki az 1965-ben felrobbantott Nemzeti Színház főhomlokzati bejáratának kőbe vésett, rekonstruált másolata az emlékezés örökégő fáklyáival. Megrendelői elvárás szerint ennek a mementónak az épületben kellett volna megjelennie, ami ellen én minden erőmből hadakoztam, mert nem ott volt a helye. A probléma a külterületre tevődött. Tudom, hogy Péter sem könnyen találta meg a megoldást. De megtalálta! Most itt van a tó tükréből kiemelkedően, emlékművé nemesülve, soha el nem süllyedően. 

Őrizzék a fáklyák Péter emlékezetét is!

 

---

 

A szerkesztő megjegyzése: Az interneten találtam rá az alábbi kisfilmre. Megrendített, hogy együtt láthatom benne két felejthetetlen kollégámat. A kérdező, Bálint György, az ABLAK című televízió műsorban volt gyakorta asztalszomszédom, Török Péterrel pedig a Nemzeti Színházban dolgozhattam együtt. Mindketten szakmájuk nagymesterei, művészei. Fájdalmasan szép így együtt látni, szeretettel ajánlom figyelmükbe a Nemzeti Színház parkjáról szóló beszélgetésüket.

 

(2022. augusztus 10.)