Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MAGYAR NYELV HETE 2022

SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG ÉS…

Minya Károly Színház és nyelv című könyvének bemutatója és sok minden más

Nyelvében él ma is – Színházi kifejezésformák határozzák meg idén a magyar nyelv hetét. Különleges téma, a színház nyelve kerül középpontba idén a PKÜ Kazinczy Műhelye, valamint a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága közös rendezvényén, amelyre szeretettel hívjuk önt is a Nemzeti Színházba.

Időpont: 2022. április 14. (csütörtök) 15:30–18:00
Helyszín: Nemzeti Színház

Immár 56. alkalommal tartják meg a magyar nyelv hete rendezvénysorozatát, amely a magyar nyelvészet legendás alakjai, Grétsy László és Lőrincze Lajos kezdeményezésére 1967 óta megszakítás nélkül hívja fel a figyelmet az esemény a magyar nyelvi kultúra fontosságára. Egy időben a programsorozat annyira népszerű volt, hogy száznál is több esemény sorjázott egymás után az egy hét alatt. Az eredeti szándékok nem változtak:

a szervezők ma is nyitni szeretnének a társadalom szélesebb rétegei felé, tudományos érdekességeket, izgalmas megközelítéseket, elgondolkodtató problémafelvetéseket kínálva az érdeklődőknek.

Míg tavaly a költészet, addig idén a színház nyelve áll a középpontban, így nem meglepő, hogy a Nemzeti Színház látja vendégül a magyar nyelvi kultúra érdekességei iránt nyitott közönséget. A találkozón bemutatják Minya Károly Színház és nyelv című könyvét, beszélgetést tartanak a 150 éves, megújult Magyar Nyelvőrről, valamint a színház-mozgókép-média világának új folyóiratáról, az Urániáról – mindkét folyóirat magyar és angol nyelvű változatáról is szó esik majd.

Az eseményen a Kazinczy Műhely munkatársai bemutatják a 2021 decemberében indult Élő magyaróra online műsorfolyam következő epizódját, amelyet az Oidipusz király tanórai feldolgozásához készítettek. A program végén Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója emlékezik meg Szőcs Gézáról, akinek Passió című műve alapján készült a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió előadása.

A résztvevőknek Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője, a színház főigazgatója beszél majd a darabról, amelyet este hét órától a Nagyszínpadon láthatnak is a nézők. 

 

 
PROGRAM
· A Nemzeti Színház művészeinek műsora
· Vidnyánszky Attila és dr. Balázs Géza megnyitja a rendezvényt
· Dr. Arató Balázsnak, az MNYKNT elnökének köszöntője
· 150 éves a Magyar Nyelvőr; a jubileumi év első számának bemutatója
· Uránia címmel új interdiszciplináris lap (színház, film, média) született. Beszélgetés a főszerkesztővel, Antal Zsolttal (SZFE)
· A Magyar Kultúra magazint a főszerkesztő, Bonczidai Éva mutatja be
· Színház és nyelv. A szerzőt, Minya Károlyt Balázs Géza kérdezi
· Élő magyaróra. A Kazinczy Műhely műsorfolyamának tematikus számát dr. Pölcz Ádám, a Kazinczy Műhely programigazgatója és Terdikné dr. Takács Szilvia szakértő mutatja be https://elomagyarora.hu/
· Emlékezés Szőcs Gézára, akinek a Passió című műve alapján készült Csíksomlyói passió című előadás a programot követően, 19 órától megtekinthető (Az előadásra mindenkinek egyénileg kell biztosítania a jegyet.)
· Nagy Alma Virág (SZFE zenész-színész osztály): Népdalcsokor

 

 

 

(2022. április 08.)