Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM 2022 - Köszöntő

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

Tisztelt / Kedves Olvasó / Látogató / Néző / Közönségünk!

 

„Én társaságot kívánok helyette,
Mely véd, nem büntet, buzdít, nem riaszt,
Közös erővel összeműködik,
Minőt a tudomány eszmél magának,
És melynek rendén értelem viraszt. -
Ez el fog jőni, érzem jól, tudom”

 

A Tizenegyedik szín Ádámja megidézi számunkra a nyolcadik Madách Nemzetközi Színházi Találkozó legfontosabb üzenetét: az együtt-létezés és közös alkotás semmihez sem fogható igényét és katarzisát. A rendezvénysorozat tettekkel hirdeti a világnak, hogy igazi befogadó nemzet a miénk: A MITEM eltérő kultúrák, művészeti irányzatok, alkotói hitvallások nagyszerű olvasztótégelye. 

Soha nem volt olyan fontos az összetartozás, összekapaszkodás eszméjét hirdetni, mint most, amikor világunkat háború szaggatja. Háború, amely elválaszt nemzeteket, távolmaradásra kényszerít közösségeket és ideig-óráig viszonylagossá tesz értékeket, ideákat. Ideig-óráig. Mert a rombolással, a pusztítással dacolni kell - emelt fővel felmutatni a művészet megtartó, éltető lényegét.

A változatos helyszíneken megvalósuló gazdag programkínálat az összetartozás esszenciája - a bizonyosságé, hogy nálunk jó találkozni, jó szakmai vitákat folytatni és lehetséges egy szebb jövőt álmodni.

A MITEM közönsége és vendégei - művészek, alkotók, színházi szakemberek - a fesztivál idejére igazi közösséggé, lelki-szellemi családdá válnak. A testvériség gondolata a művészet együvé kovácsoló erejét hirdeti - túl fizikai és szellemi határokon.

Az idei MITEM fesztiválnak különleges jelentőséget ad a várakozás, amely a 2023-ban hazánkban megrendezésre kerülő 10. Színházi Olimpiát előzi meg. Ez az egyedülálló és monumentális nemzetközi művészeti esemény Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egyúttal nemzeti irodalmunk óriása előtt is tiszteleg. A Színházi Olimpia soha nem látott, történelmi jelentőségű lehetőség a teljes hazai színházi - tágabb értelemben véve a teljes előadó-művészeti - szakma számára. Hangsúlyos és intenzív kilépés a világszínpadra, ugyanakkor megtisztelő alkalom arra, hogy hazánk nyitottságát a nemzetközi színtéren egyértelműen láthatóvá, tapasztalhatóvá tegyük. 

Szívből kívánok Önöknek gyógyító, felemelő és maradandó színházi pillanatokat a MITEM előadásain és fórumain!

(2022. április 20.)