Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Költészet napja 2022

József Attila: Születésnapomra

Neves művészek közös versvideója a költészet napján

Különleges versvideót készítettek a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház művészei a költészet napja alkalmából. József Attila születésének 117. évfordulóján közösen adják elő a költő Születésnapomra című versét. A művésztársakat Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Bakos-Kiss Gábor alelnök, a Győri Nemzeti Színház igazgatója kérte fel a közös versmondásra.

 

 

A videómontázsban színészek, előadóművészek és rendezők mondanak el egy-egy versszakot, Turczi István költő által felvezetve a költeményt, s így áll össze a Születésnapomra című vers Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával, Szűcs Nellivel, Huzella Péterrel, Takács Bencével és a velük együtt csatlakozó művészekkel. József Attila költészete világirodalmi szinten megkerülhetetlen, a magyar költészet egyik legnagyobb alakja, aki a legmélyebb emberi érzéseket, a társadalom rezdüléseit és az ember legalapvetőbb szociális és magánéleti vágyait, igényeit mesteri módon tudta megfogalmazni. A vers összefogó erejét szeretnék szimbolizálni a most megszólaló művészek. Ennek az erőnek az egyik legfőbb reprezentánsa ugyanis József Attila, aki műveivel minden társadalmi csoport, minden generáció, minden kor emberéhez szólni tud, beteljesítve költeménye végének vágyát és jóslatát:

 

„Én egész népemet fogom

nem középiskolás fokon

  taní-

  tani!”

 

<

 

A Magyar Írószövetség javaslatára 1964 óta ünnepeljük a költészet napját április 11-én, József Attila születésnapján, aki másik születésnapi versében, az Április 11-ben így ír a napról:

 

„A talló kalászait hányva

S a verebek közé belesvén

Nagy szél kapott föl egyszer engem

Hirtelen, áprilisi estén.”

 

A versvideóban közreműködnek, sorrendben:

 

Turczi István költő, író, műfordító 

Hajdu Tibor színművész 

Zavaros Eszter operaénekes, műsorvezető 

Dánielfy Gergely színművész

Lutter Imre előadóművész, műsorvezető 

Udvaros Dorottya színművész 

Bakos-Kiss Gábor színművész, rendező

Söptei Andrea színművész 

Huzella Péter zeneszerző, előadóművész 

Takács Bence előadóművész, műsorvezető 

Szűcs Nelli színművész 

Wiegmann Alfréd rendező

(2022. április 11.)