Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Olvasnivaló

Ősbemutató, 20 év, szakácskönyv - megjelent a Nemzeti Magazin új száma

Zene, szó és látvány – Agón: ősbemutató. Húsz éve nyílt meg a Nemzeti Színház mai épülete – Siklós Mária építész és Szikora János, a nyitóelőadás rendezője emlékeznek. A színésznő receptjei, a muzsikaszó ára és még sok érdekes olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin legújabb száma. 

 

Jelenet az Agón c. előadásból

Ősbemutató: Agón

Kizökkentem magamat is, a színészeket is abból a rutinból, amiben léteznek, amibe kapaszkodni tudnak. Ez a darab teljesen más gondolkodásmódot igényel. Az előadás egyszerre vád és védőbeszéd, az egész egyetlen kifeszített pillanat. Interjú Vidnyánszky Attila rendezővel.

 

Húsz éve nyílt meg a Nemzeti Színház

A nyitó előadás rendezője Szikora János 

 

Politikai Tragédia – Szikora János

A semmi közepén már ott állt az épület, és mindenki azt érezte, hogy nekünk kell belé életet lehelnünk, a szó szoros értelmében színházat teremtenünk. Ez a lelkesültség hatott át, és ez meg is védett bennünket a külvilág zűrzavarától. Tudtuk, hogy nagy dologra szövetkeztünk, és tisztában voltunk vele, hogy ilyen csak egyszer adatik meg az életben.

Nemzeti a Duna partján – Siklós Mária

„Schwajda azt kérte, hogy az épület mindenekelőtt legyen funkcionális, őrizze a színházak értékálló tradícióit, és szellemisége szóljon a színház több ezer éves történetéről, de a technikája, műszaki tartalma 21. századi legyen.

 

Siklós Mária építész

 

 

A színésznő szakácskönyve

Egyszer meghallotta, hogy két férfi összesúg a háta mögött: „Nézd, ott jön a nemzet szakácsnője.” – „Pedig van egy mellékfoglalkozásom” – vágott vissza a Nemzeti színésznője. Fehér Béla írása Vizvári Mariskáról.

 

 

(2022. február 25.)