Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Felújítás

Korszerűbben, szebben, takarékosabban...

2002-es megnyitása óta először történt átfogó felújítás a Nemzeti Színházban. Ennek keretében megújult a teátrum legfontosabb színpadtechnikai vezérlőrendszere, a három színpad burkolata, és új próbateremmel is gazdagodott az épület.

 

 

– A mintegy kétmilliárd forintos beruházás legnagyobb, közel 800 milliós tétele a főszínpadi színpadtechnikai vezérlőrendszer cseréje volt – mondja Kovács Bálint, a Nemzeti Színház műszaki igazgatója. Ez irányítja többek között a nagyszínpad 72 süllyedőjét, amely a nagyközönség számára is a leglátványosabb része az épület színpadi csúcstechnikájának. (A nagyszínpad irányítását számítógépek vezérlik. Gondolja végig, tisztelt olvasó, hogy 2002 óta hányszor újította meg saját informatikai eszközeit, számítógépét és máris érteni fogja, hogy miért ez volt az egyik legjobban várt korszerűsítés - a szerk.)

 

A "szétszerelt" nagyszínpad a magasból. A nézőtér a kép jobb felső sarka irányában van.  |  Fotók: Eöri Szabó Zsolt

 

Közel kétezer négyzetméternyi színpadburkolat cseréje is megtörtént a nagyszínpadon és annak környékén (a hátsó- és az oldalszínpadon, a díszlet-előkészítőben), valamint a két stúdióban: a Gobbi Hilda Színpadon és a Kaszás Attila Teremben.

– A legnagyobb kihívást a nagyszínpad jelentette, amelynek felületét nemcsak a süllyedők, a zenekari árok mellvédjei „szabdalják”, hanem egy forgószínpad is működik benne. Ügyelni kellett a padló alatti mintegy 20 ezer hangrezonátor tégelyre is, amelyek változatlan formában szolgálják majd a terem akusztikáját.

 

A  hangrezonátorokat újrahangolták, a sérülteket kicsrélték.

A nagyszínpad "önjáró" forgószínpada is megújult

 

- Több lépcsőben zajlott, zajlik a színpadok szcenikai lámpaparkjának és projektorainak a cseréje, fejlesztése is. Így a legújabb, energiatakarékos és csendesebb ledtechnológia szolgálja majd a színpadi látványt.

Az építőipari beruházások közül a legjelentősebb a hatodik, illetve hetedik emeleti egykori festőterem, valamint kárpitos műhely átalakítása volt. Ezek helyén korszerű próbaterem és komfortos kiszolgáló helyiségek várják az egyetemi gyakorlatukat a Nemzetiben végző színművészhallgatókat.

 

A megújult "festőterem" készen (fent) és a munkák elején (lent)

A festőteremből varázsolt próbaterem emeletén új öltözők és tartózkodók szolgálják a munkát.

 

Nem látványos, de a nézők komfortérzetét is befolyásoló fejlesztés volt a központi hűtőgép cseréje. Ez szolgálja ki ugyanis a 20 ezer négyzetméteres épület klimatikus berendezéseit, immár csendesebben és energiatakarékosabban. További „kisebb” munkálatok keretében megújult a főbejárat üveghomlokzata, a Zikkurat és a hajóorr kőburkolata, a Bajor Gizi Szalon terasza. Befejeződtek az épület nézőtéri és kiszolgáló részében található vizesblokkok munkálatai, és elkészült a művészbejáró akadálymentesítése is.

– A Nemzeti Színház tavasszal kezdődött beruházásai határidőre elkészültek – ad számot az elmúlt fél évről Kovács Bálint, amely során a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő különleges korlátozó szabályokat betartva kellett a munkát végrehajtani. – Az évad első két premierjére, A kassai polgárok és a Leánder és Lenszirom bemutatójára a színház már régi-új pompájában várta a nézőket.

- ki

(2020. október 30.)