Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

„SZ.I.A. Színház” színházpedagógia program - pályázati felhívás

Határidő: június 15-e, éjfél.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

„SZ.I.A. Színház”
színházpedagógia program

Alkotópályázat és szereplőválogatás gyermekvédelmi gondoskodásban élő 6 és 18 év közötti növendékek, valamint 25 évnél nem idősebb utógondozott fiatalok, továbbá a határon túli, hátrányos helyzetben élő magyar gyermekek és fiatalok számára.

 

 

A PÁLYÁZAT TÉMÁJA:
Mi lenne, ha egy csettintéssel megváltoztathatnád a körülötted lévő világot? Te milyenné tennéd? Min változtatnál?

JELENTKEZÉS:
Jelentkezni a www.sziaszinhaz.hu oldalon lehet a „Jelentkezés” fül alatt!

A helyesen kitöltött és a palyazat@sziaszinhaz.hu e-mail címre elküldött jelentkezési dokumentumok jóváhagyása után, válaszüzenetben küldjük a videók és a szöveges alkotások feltöltéshez szükséges linket.

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2020. június 15. éjfél.

 

Írd meg egy versben vagy prózában, amit ezekről a kérdésekről gondolsz! Vagy ha eszedbe jut erről egy dal, amit elénekelnél, vagy eltáncolnád, amit érzel – rögzítsd egy videóban, és küldd el nekünk! Pályázhatsz saját alkotással – próza, vers, dal, dalszöveg –, vagy a témához kapcsolódó egyéb dal, vers, prózai szöveg, tánc előadásával.

A beérkező pályaműveket szakmai zsűri értékeli, az eredményhirdetést a Nemzeti Színházból közvetítjük, valamint a díjazottokat emailben is értesítjük.

 

NYEREMÉNY:

A pályázatot beküldők közül kiválasztott fiatalok meghívást kapnak a SZ.I.A. - Színházi Ifjúsági Alkotóműhely 2020 projekt színházpedagógiai programba. A résztvevők egy személyesen nekik készülő zenés színpadi művet visznek színre és mutatnak be a Nemzeti Színházban. A felkészülés közös táborok és alkotónapok keretében zajlik.


 


A SZ.I.A. Színház színházpedagógiai programról


 

 

A Nemzeti Színház vezetése évek óta elkötelezett a hátrányos helyzetben nevelkedő fiatal tehetségek segítésében. Szakmai támogatásával és korábbi tehetséggondozó programok, gálaműsorok helyszínének biztosításával már az elmúlt években is sikerült több száz, gyermekotthonban, nevelőszülőknél élő gyereknek életre szóló élményt adnia.

2020 tavaszán pályázati felhívást adott ki „SZ.I.A. SZÍNHÁZ” Program néven a Nemzeti Színház a Fricsay Richárd Katonai Hagyományőrző Egyesülettel karöltve, hogy több, mint 20.000 fő potenciális pályázót szólítson meg a nevelőszülői hálózatban és a szociális és gyermekvédelmi intézmények állományában nevelkedő, valamint a határon túli, hátrányos helyzetű gyermekek körében.

A „SZ.I.A. Színház” projekt – Színházi Ifjúsági Alkotóműhely – egy olyan színházpedagógiai program, ahol a gyermekvédelmi szakellátásban, gyermekotthonokban vagy nevelőszülői ellátásban nevelkedő 6-18 éves gyermekek lehetőséget kapnak, hogy megmutathassák tudásukat különböző előadóművészi kategóriákban. A fiatalok képességeihez, tehetségükhöz igazodó művészet- és színházpedagógiai program révén egy hosszabb felkészítő folyamat, egy színházi produkció, majd azt követő utógondozás valósulhat meg. Célunk a pályázókból összeállított csapat számára írt új, zenés színdarab megalkotása és bemutatása a Nemzeti Színházban a 2020-2021-es évad során, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek részvételével.

A pályázat során a „Mi lenne, ha egy csettintéssel megváltoztathatnád a körülötted lévő világot?  Te milyenné tennéd? Min változtatnál?”  kérdésre várjuk a pályaműveket novella, vers, dalszöveg, ének, tánc, videoklip kategóriákban. A beérkező pályaművek tartalmi elemei beépülnek a készülő darab cselekményének szövetébe is.

A beválogatott művek alkotóit táborozások lehetőségével díjazzuk, melyet további intenzív hétvégi kurzusok követnek. A táborok és kurzusok alapvető célja, hogy a színdarab összeállítása közben a kreatív ágazattal kapcsolatos kompetenciák fejlesztésre kerüljenek, a színház-, zene-, tánc-, vagy akár a filmpedagógia eszközrendszerének, módszertanának segítségével. A beszéd, ének, tánc és mozgás, hangszeres készségek, a szövegértés, szövegelemzés, prózai és dalszövegírás, a komplex eszközhasználati képességek, készségek fejlesztése áll a foglalkozások középpontjában. 

A program során színházi szakemberek és művészetpedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel, Pintér Szilvia, a Nemzeti Színház ifjúsági programfelelőse, színház-drámapedagógus vezetésével, aki a készülő színdarab rendezéséért is felel. A színdarab megalkotói Balogh Eszter szövegíró és Orosz Mihály zeneszerző, zenei producer, akik szerteágazó tapasztalattal rendelkeznek a művészetoktatásban is, valamint  több program során dolgoztak már a szakellátásban élő fiatalokkal. A színpadi mozgás és tánc megálmodója pedig Borosán Eszter koreográfus–művészetpedagógus lesz. A felkészülés folyamatát a Nemzeti Színház színészei is színesíteni fogják.

 

 

(2020. május 27.)