Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Keresztút a karanténban

14 stáció, 14 színész, 14 vallomás

A Nemzeti Színház művészei egy különleges keresztúttal készültek nagypéntekre otthonaikban: Jézus szenvedéstörténetének titkaihoz Korzenszky Richárd bencés szerzetes gondolatain keresztül közelítenek. Művészeink személyes emlékeinek, meghatározó színházi pillanatainak és megrendítő élményeinek felidézését Rofusz Ferenc Oscar-díjas filmrendezőnk és Békési Sándor református teológiai professzor grafikái teszik még emelkedettebbé.

A Nemzeti Színház 14 színművésze arra vállalkozott, hogy a koronavírus-járvány okozta kényszerű bezártságban is megünnepli húsvétot. Ha ez egy rendes évad lenne, a teátrum nézői nyilván a Csíksomlyói passiót várnák, a mostani, rendkívüli helyzetben ezen az (online) módon tudjuk a színház közönségét az ünnepre hangolni.

 

A 14 titok előtt 14 különböző szemszögből és megközelítésben áll meg egy-egy színész. Akad, aki személyes, családi történetét viszi a kereszt tövébe, más egy-egy zenei vagy olvasmányélményét osztja meg a nézővel, többen színpadi szerepüket idézik fel. Színészeinkkel együtt mindannyian elgondolkodhatunk azon, mikor botlottunk meg először az életben, felvesszük-e keresztünket, vigaszai tudunk-e lenni embertársainknak, vagy éppen mi szorulunk vigasztalásra. Különösen járvány idején szembesülhetünk azzal, milyen kárt okozhat egy-egy bántó, megalázó gesztusunk, ahogy Jézus szenvedéstörténetét szemlélve azon is elmerenghetünk, hogy az együttérzés és segítségnyújtás mellett milyen erőforrást találunk a jelenlegi helyzetben. A nagypénteki elidőzést segítik Korzenszky Richárd bencés szerzetes gondolatai, valamint Rofusz Ferenc Oscar-díjas filmrendezőnk és Békési Sándor református teológiai professzor grafikái – nekik külön is köszönetet mondunk, hogy felhasználhattuk írásaikat, és Az utolsó vacsora című, Magyar Filmdíjban részesült filmhez készült vázlataikat.

A karanténban „bejárt” keresztúton a következő művészek személyes reflexiót ismerhetjük meg: Bakos-Kiss Gábor, Barta Ágnes, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Blaskó Péter, Katona Kinga, Nagy Mari, Rácz József, Rátóti Zoltán, Schnell Ádám, Szarvas József, Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Trill Zsolt. Velük együtt kívánunk áldott húsvétot a Nemzeti Színház közönségének!

(2020. április 10.)