Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kihirdették a videós színházkritikai pályázat eredményét

Vasárnap a Nemzeti Színházban szakmai beszélgetés keretében kihirdették annak a pályázatnak az eredményét, amelyet a Kortárs folyóirat és a Nemzeti Színház közösen hirdetett meg 30 éven aluliak számára, mert mindkét intézmény a 21. században is kiemelten fontosnak tartja a kritika műfaját, főleg, ha a műfaj korlátait kitágítva lehetőség adódik arra, hogy egy-egy vélemény a közönség szélesebb rétegeihez is eljusson.

A videókritikai pályázat éppen ezeknek az új lehetőségeknek és megszólalási módoknak a keresését szolgálta. Amint az a vasárnapi pódiumbeszélgetésből kiderült, a beérkezett pályaművek egy induló műfaj első próbái voltak, amelynek megítélésekor egyszerre mérlegelte a zsűri a színházi jártasságot és a mozgóképes leleményt. Thimár Attila, a Kortárs folyóirat főszerkesztője, Fodor Bernadett, a Kortárs Online vezető szerkesztője és Verebes Ernő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgja mellett ezért kapott helyet a zsűriben Szirmai Gergely youtuber is, aki a mozgóképes kritika műfajának talán legnépszerűbb alakja Magyarországon.

A versenyre mindenkinek két darab, egyenként 5 perces videós kritikát kellett beküldenie egy szabadon választott és egy nemzeti színházas előadásról. „Sokra értékeljük a pályázók munkáját ebben a most induló új műfajban és bíztatunk mindenkit, hogy a jövőben is készítsen ebben a fiataloknak szóló műfajban hasonló munkákat, hogy népszerűsítse a magyarországi színházi élet eredményeit” – fogalmazta meg a zsűri tanácskozása után véleményét Thimár Attila, a Kortárs folyóirat főszerkesztője. A kreatív műfaji útkeresés után a zsűri nem osztotta ki az első három díjat, de négy különdíj gazdára talált a pályázók között. Elismerésben részesült: Bőhm Mónika, Feke Eszter, Rózsa Gábor (Néztem egy filmet) és Tölli Szófia. A sikeres pályaművek hamarosan elérhetők lesznek a Kortárs Online csatornáján.

(2020. február 24.)