Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Schwajda György

Ballada a 301-es parcella bolondjáról

A kecskeméti Katona József Színház vendégjátéka

El kell-e mondani egy történetet, amit tulajdonképpen nem lehet elmondani? Úgy biztosan nem lehet, ahogy megtörtént, mert egy olyan árnyék vetül rá, ami több veszélyt is jelenthet. És mert nem bírja el a szív... Valamiért mégis el kell mondani. Megpróbálta Schwajda György, a kecskeméti Katona József Színház pedig megpróbálta színre vinni. Az október 23-i ünnepi díszelőadáson és premieren óriási közönségsiker fogadta ezt az erősen tabudöntögető előadást...

 

 

Szereplők:
a Bolond: KŐSZEGI ÁKOS
a bolond Barátja: HEGEDŰS ZOLTÁN
a bolond Élettársa: BOGNÁR GYÖNGYVÉR
a bolond Anyja: CSOMBOR TERÉZ
a bolond Felesége: CSAPÓ VIRÁG
a bolond Fia: ARADI IMRE
a bolond Menye: DANYI JUDIT
a bolond Unokája: KOLTAI-NAGY BALÁZS
Az író: SIRKÓ LÁSZLÓ
a bolond árnyai    
A cvikkeres: KÖRTVÉLYESSY ZSOLT
A katona: FARKAS ÁDÁM
Az öreg: VÁRY KÁROLY
A lakkcipős: NAGY PÉTER JÁNOS e.h.
A görög: D. VARGA ÁDÁM e.h.
A kulák: SZABÓ CSABA
Szereplő: CSITÁRI TAMÁS, KURUCZ BALÁZS, SZABÓ DÁNIEL

Rendező CSEKE PÉTER
Díszlettervező SZLÁVIK ISTVÁN
Jelmeztervező SZLÁVIK ISTVÁN
Dramaturg VEREBES ERNŐ
Zeneszerző ÁKOS
Játékmester SZEGVÁRI JÚLIA
Súgó BA ÉVA
ügyelő CSITÁRI TAMÁS
Rendezőasszisztens SIRKÓ ANNA

 

Ki az a szerencsétlen, aki a temetőben bújik meg, méghozzá a 301-es parcella, az 1956-os forradalmat követő megtorlás sok áldozatának nyughelye közelében Budapesten? Ki ez a fura lény, a rendszerváltás hajnalán, aki egy sírkertben csövezik, és autisztikus vonásokkal kommunikál? Ezt a férfit a Kádár-rendszer és annak titkosszolgálata temette maga alá, hogy aztán ő önként vonuljon ki, a társadalomból, sebeivel együtt. Keserű ballada, a rendszerváltás hajnalának nagy kérdéséről, az ügynök múlt elszámolhatóságáról, vagy elszámolhatatlanságáról, melynek tragikuma a feloldozás lehetetlenségében nyilvánul meg. Schwajda György vitriolos dühe átérződik az egész szövegkönyvön, amellyel egyrészt a konszolidáció lehetőségét kérdőjelezi meg, másrészt minden egyes a III/III-as ügyosztállyal kapcsolatban álló egykori ügynököt, valamilyen formában eltemet.

A rendszerváltás harmincadik évfordulóján bemutatásra kerülő színdarabot Cseke Péter rendezésében láthatják, főbb szerepekben Kőszegi Ákos és Hegedűs Zoltán, a zeneszerző pedig nem más, mint a magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb alakja, ÁKOS.

 

---

“Egy színdarab vagy zseniális, vagy nem az, harmadik lehetőség nincs mondhatnánk, ha megidéznénk Schwajda György drámájának, a Ballada a 301-es parcella bolondjáról című előadás címszereplőjének rendszeresen visszatérő fordulatát. Ráadásul kevés olyan előadás van, amely színháztörténeti jelentőséggel bír, amelyet követendő példaként emleget majd a szakirodalom. 

A Kecskeméti Katona József Színház új bemutatója Cseke Péter rendezésében ilyen előadás. Kőkemény emberi dráma, olyan, amely aztán hetekig nem hagyja nyugodni a nézőt, mert nemcsak megrázó, hanem mélyen elgondolkoztató is, a darab befejezése pedig nem nélkülözi a katarzist sem.” (Csejk Miklós kritikájából, Magyar Nemzet)

(2020. február 06.)