Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

NŐI VONAL - Festészet Napja a Zikkuratban (is)

Október 17-től november 7-ig

Ötven kortárs magyar festőművész, csak nők készítették a kiállítás anyagát. Ez az egyik legnépszerűbb kiállításunk - ajánlja a kurátor a tárlat megtekintését -, tematikus női festészeti kiállítás, amit kitűnő lehetőségnek látunk a nőiségben lévő általános emberi és a lényegileg specifikus jellegek felmutatására.

 

Kiemelt rendezvény a Magyar Festészet Napja Fesztivál rendezvénysorozatban. A nyolc éve megálmodott koncepció a női festők érzékenységét, finom rezdülésekre való fogékonyságát, érzelmeik lüktetését kívánja láthatóvá tenni a festővászon teremtő varázsával. Az inspirált, meg kellene mutatni, hogy a roppant érzékeny nők hogyan reagálják le a mindennapok feszültségét, szépségét, sokszínűségét. Tudjuk, hogy a nők megérzései, intuíciói erősebbek, mint a férfiaké. A természet gondoskodott róla, hogy így legyen.

 

Megtekinthető: november 7-ig,
a Nemzeti Színház melletti Zikkurat épületben.
1095 Budapest, Bajor Gizi Park 1.
Keddtől péntekig 15 és 19, szombaton 10 és 14 óra között.
A kiállítás november 1-2-án zárva tart.

A női látásmód reprezentációja korunk egyik legmarkánsabb társadalmi kérdésköreként értelmezhető. Részben azért, mert elementárisan határozza meg a család és a társadalom szerveződését – amely ma meglehetősen széthulló tendenciát mutat –, részben, mert lényegéből adódóan létezésének esszenciájában az együttműködés paradigmáját jeleníti meg. Amikor tehát jelenünk válságáról gondolkozunk, az önközpontú életmodellből keresve a megoldást, megkerülhetetlenné válik a nőiség természetének kérdése. Mi új narratívát kezdeményezünk, amely nem személytelen és nem az enumeráció alakzata, s amely az élet állandóságát biztosítani tudja.

Vincze Angéla
festőművész,
a kiállítás kurátor

 

További információ: www.festeszetnapja.hu

(2019. október 17.)