Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Tennessee Williams: A Vágy nevű villamos

A székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátéka

Bagó Bertalan rendezése Tennessee Williams egyik legismertebb, legsikeresebb drámáján, A vágy villamosán alapul. A mű 1947-ben íródott, amelyért 1948-ban Pulitzer-díjat kapott a szerző. Az eredeti darab a II. világháború utáni Amerikában játszódik, ahol egy új, eltérő ambíciókkal rendelkező generáció kezd felnőni, feszültséggel teli a légkör, de születőben van egy új világ. Bagó Bertalan, a Vörösmarty Színház művészeti vezetője szerint a tengerentúlon történtek hasonlítottak hazánk rendszerváltás utáni időszakára, így jött a felismerés, hogy Tennessee drámáját a magyar viszonyok közé adaptálja.

 

Az előadás időtartama: 2 óra 40 perc egy szünettel

 

Tennessee Williams

A Vágy nevű villamos

Hamvai Kornél fordítását felhasználva
mai színpadra alkalmazta Tucsni András és Bagó Bertalan

 

ILONA :: Tóth Ildikó

JÓZSI :: Kádas József

CSILLA :: Varga Lili

KÓRÓ :: Kricsár Kamill

IRMA :: Kiss Diána Magdolna

HERCEG :: Sághy Tamás

SONAJ :: Tűzkő Sándor

JÓSNŐ :: Kerkay Rita

FIATALEMBER :: Ionescu Raul

ORVOS  ::  Juhász Illés

NŐVÉR :: Kerkay Rita

 

Díszlet- és jelmeztevező: Vereckei Rita
Dramaturg: Tucsni András
Zene: Dobri Dániel
Ügyelő:
Súgó: Murányi Eszter
Rendezőasszisztens: Vida Emőke

Rendező: Bagó Bertalan

 

 

– Tennessee A vágy villamosának megírásával különösen aktuális történetet dolgozott fel és vetett fel húsba vágó kérdéseket. Amennyiben a New Orleans környéki történetet vinnénk színpadra, az számunkra túl távoli lenne. Azt a világot akartam visszahozni belőle, ami akkor foglalkoztatta az embereket, ami minket a kilencvenes évek derekán hazánkban. Realistának tűnő történet, de nem az, sokkal inkább egy költői, szimbolikus rendszerre felépített darab. Legfontosabb üzenete, hogy addig, amíg a múltban történteket nem zárjuk le, hiába költözünk el bárhová, nem fogunk tudni új életet kezdeni. Rendezésemben arra is keresem a választ, hogy miért nem tanulunk a hibáinkból, ez olyan mintha nem fejlődnénk, és ennek sötét ereje lehet, ettől kicsit pszichothrilleres is a történet – mondta a rendező.
 

A kilencvenes évek eleje óriási várakozást ébresztett a magyar társadalomban. Életük jobbrafordulását várták mindazok, akik tele voltak tettvággyal, a határok megnyitása soha nem látott lehetőséget nyitott előttük.  Főhősünk Balog Józsi is egyike a tetterőseknek, vállalkozását baráti kapcsolatokra alapozza és fiatal felesége, Csilla is szerelmesen támasza mindebben. Nem törnek nagy dolgokra, csak az életüket szeretnék emberibben, a szürke kádári világhoz képest felszabadultabban és jobban élni. Váratlan vendég érkezik azonban siófoki otthonukba Ilona, Csilla nővére. Vajon mi az oka Ilona váratlan érkezésének? Hogy fogadja Csilla férje a különös megjelenésű nővért, nem túl tágas lakásukban? Mit okoz a két testvér kapcsolatában a kényszerű egymásra találás? Tennessee Williams szívbemarkoló története a 90-es évek magyar valóságába helyezve is kikerülhetetlen tanulságokkal szolgál számunkra.

 

 

Werkfilm:

https://www.youtube.com/watch?v=XpXdcTt9uYE

 

Kritikák:

https://magyarnemzet.hu/kultura/itt-marado-balogh-jozsik-6904664/?fbclid=IwAR1buK6RhgOTQVrcjUNnZVY3SaCdh-3uHb8uyWwXjeHrRR2jTn-0xZjkR0g

https://revizoronline.com/hu/cikk/7888/tennessee-williams-a-vagy-nevu-villamos-szekesfehervari-vorosmarty-szinhaz/

https://art7.hu/szinhaz/a-rombolas-szelid-gyonyorusege/?fbclid=IwAR3XXUChfzArm-xFu9AuHlePWUH4wTXalXfGgznyb7iip6cCI-NlVtITIxc

(2019. szeptember 03.)