Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Olekszandr Bilozub ukrán színházi rendező, jelmez- és díszlettervező

Április 18-án ünnepélyes keretek között vehette át Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetését Olekszandr Bilozub ukrán színházi rendező, jelmez- és díszlettervező. A díjat Íjgyártó István rendkívüli és meghatalmazott nagykövet adta át Magyarország kijevi nagykövetségének dísztermében.  

Olekszandr Bilozub elismerését kiemelkedő és magas színvonalú díszlet és jelmeztervezői tevékenységért, valamint színész, rendezői munkásságáért kapta. A művész köszönőbeszédében kiemelte, hogy két kultúra találkozása esetén különleges dolgok születnek és reméli, hogy munkásságával ezt a szimbiózist segíteni tudta.

Az ünnepi eseményre meghívást kapott a Kijevi Nemzeti Operettszínház vezetősége és annak munkatársai, valamint a helyi sajtó képviselői is.

Olekszandr Bilozub hazájában is kiemelkedően tehetséges művésznek számít: kétszeres Pektoral-díjas (ami a magyarországi Jászai-díjnak felel meg), Ukrajna Érdemes művésze, ugyanakkor - Vidnyánszky Attila előadásainak szinte állandó díszlet- és jelmeztervezőjeként - az utóbbi 18 év során a magyar színházi élet egyik megkerülhetetlen alkotójává vált. A díszleteit és jelmezeit felvonultató előadások számos hazai és külföldi vendégjáték során öregbítették a magyar színház hírnevét, többek között az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, Oroszországban, Romániában, Ukrajnában, Szerbiában. Az általa tervezett előadások szinte valamennyi magyarországi fesztiválon szerepeltek, a magyar színházi kritika többször kiemelte művészetének különleges, egyedi stílusát.

Kiemelkedő művészi tevékenységét eddig két díjjal jutalmazta a hazai színházi szakma. 2010-ben elnyerte a XI. POSZT díját a Mesés férfiak szárnyakkal c. előadás különleges látványvilágáért, a színházi eszközök komplex használatáért, valamint a XV. POSZT-on a "Legjobb látvány" díját az Isten ostora c. előadásért. Olekszandr Bilozub eddigi művészi tevékenysége alapján, amely jelentős mértékben kötődik Magyarországhoz, méltán kiérdemelte a magas állami díj elnyerését.

 

(2019. április 21.)