Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Silviu Purcărete világa - George Banu előadása

Rendezvények a Meggyeskert bemutatója alkalmából

Különleges események a Meggyeskert bemutató kapcsán

Silviu Purcărete Meggyeskert-rendezése a Nemzeti Színházban több szempontból is különleges esemény. A világhírű rendező gazdag pályafutása során ritkán rendezett Csehov-darabot, ezért nagy várakozás előzi meg a bemutatót mind a hazai, mind a nemzetközi színházi világban. Két kísérőrendezvény gazdagítja a Nemzeti Meggyeskert-bemutatóját: kiállítást rendezünk Silviu Purcărete utazásai során, saját kezűleg készített fotográfiáiból és Párizsból érkezik a nemzetközi tekintélyű kritikus és színházi író, George Banu, hogy a Meggyeskert híres előadásairól beszéljen. Az események szervezésében a Nemzeti Színház partnerei a romániai színházi szövetség, az UNITER és a Budapesti Román Kulturális Intézet.

 

Purcărete világa
Kiállítás Silviu Purc
ărete fotóiból
Nemzeti Színház, első és második emeleti előcsarnok

2015-ben a bukaresti Nemzeti Színház előcsarnokában szervezték meg először, a FNT (romániai országos színházi fesztivál) megnyitóján a Silviu Purcărete fotóiból rendezett kiállítást. A fotókon a világlátott rendező szubjektív utazásra hív, ellesett pillanatokat, egy-egy gesztusba sűrített történeteket, robbanó energiákat és múlt-jelen együtt vibrálását osztja meg velünk. Marina Constantinescu, a FNT igazgatója így ajánlja a kiállítást:  „Parancsoljanak befáradni Silviu Purcărete rendező világába! Drámai, feszült, kifinomult, kívánatos, költői, szenvedélyes. Tele elképesztő történetek részleteivel. Ő meglepetten és alázattal néz körül. Silviu Purcărete elbűvölő felvételei egy nagy művész történetéről suttognak nekünk egyet s mást.”

Kiállításmegnyitó: 2019. március 2-án, szombaton 18 órakor a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában

 

 

A kert és az eltűnés poétikája
George Banu előadása a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában

 

Nagy megtiszteltetés a Budapesti Román Kulturális Intézet számára, hogy 2019. március 3-án, vasárnap, 16 órakor vendégül láthatja a kortárs kultúra, valamint az akadémiai világ egyik tekintélyes személyiségét, George Banu professzor urat. A teatrológus, valamint a Nemzetközi Színikritikusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke A kert és az eltűnés poétikája címmel tart előadást. Az előadás apropója a Nemzeti Színház előző napi, Meggyeskert című premierje. Az előadás fő témája a darab korábbi színrevitelei, amelyek a Livada de vișini, teatrul nostru című kötetben is szerepelnek (ford. Anca Măniuţiu, Liternet Kiadó, majd Nemira Kiadó, 2011), és amely 2006-ban Színházunk, a Cseresznyéskert címmel magyarul is megjelent a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában (ford. Koros-Fekete Sándor).

A Cseresznyéskerttel lezárul a XIX., és elkezdődik a XX. század, az általános megújulás százada. A szép és hasznos, az emlékezés és utópia viszonya – Csehov ezekre a nagy kérdésekre keresi a választ ebben a testamentumként is értelmezhető művében. Mi az, ami meghal és mi születik az átmeneti időszakokban? – George Banu

A rendezvényen jelen lesznek a Nemzeti Színházban színre vitt Meggyeskert alkotói: Silviu Purcărete rendező, Vasile Şirli zeneszerző és Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, az előadás pedig egy szabad beszélgetéssel zárul.

 

2019. március 3-án, vasárnap, 16 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában
Budapest, Izsó u. 5, 1146

A belépés ingyenes. A beszélgetés román nyelven zajlik, magyar szinkrontolmáccsal.

 

 

(2019. február 27.)