Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800
Vissza a hírekhez

Ifjúsági program

Még lehet jelentkezni a „Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőnkre

Jelentkezési határidő: március 10., vasárnap éjfél.

Idén is meghirdettük internetes színháztörténeti vetélkedőnket. 2019-ben ötödik alkalommal várjuk játszani, vetélkedni az ország 10-edikes és 11-edikes diákcsapatait. Rövidesen lejár a jelentkezési határidő. „Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőnkben négyfős csapatok vehetnek részt, akik egy iskolából kell, hogy verbuválódjanak. A csapatok - felkészítő tanáraik segítsége mellett - három, kizárólag az interneten keresztül zajló fordulóban mérik össze tudásukat: színháztörténeti ismereteiket, kreativitásukat és informatikai készségeiket egyaránt használniuk kell! Az idei vetélkedő középpontjában Németh Antal, a színházcsináló áll

A rendező, a hihetetlen elméleti tudású színháztörténész 1935 és 1944 között volt a Nemzeti Színház igazgatója, akit külföldi tanulmányútjai a magyar színjátszás legjobb hagyományainak megőrzése mellett rendezői és szcenikai újítások meghonosítására sarkallták. Az egyetemes emberi értékek mellett mindenkor kiálló, a színházi szakma megszállottjaként ismert Németh Antal egyetlen politikai rendszernek sem volt kiszolgálója, így mindegyik ellenséget látott benne. Az ő életének, pályafutásának eseményei adják a jelentkező csapatoknak a kutató munkát, amelynek során digitális dokumentumokat készítenek és nyújtanak be az interneten keresztül: filmet, plakátot, prezentációkat és sok minden mást. A három internetes forduló eredményei alapján a legjobb hat csapat kerül a döntőbe, melyre a Nemzeti Színházban kerül sor, 2019. június 11-én.

A zsűri tagjai: a Nemzeti Színház két fiatal színésze Ács Eszter és Nagy Márk, Pintér Szilvia színház- drámapedagógus, a  Színház ifjúsági programjainak felelőse, A. Szabó Magda, a Színház korábbi stratégiai igazgatója  és Kávási Klára színháztörténész, a Nemzeti Színház archívumának egykori vezetője, az MMA kiadónál 2018-ban megjelent Németh Antal a Nemzetiben és száműzetésben című könyv szerzője.

A csapatok tableteket, színházbérleteket és könyvutalványokat nyernek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra „kitelepül” a Nemzeti Színház: rendhagyó irodalom órákkal, beszédórával, olvasópróba játékkal, smink- és fodrászbemutatóval és a színház művészeinek focicsapata is összeméri tudását a diákok csapatával.

A vetélkedőre  március 10-én éjfélig  lehet jelentkezni a Nemzeti Színház weboldalán keresztül (www.nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo), ahol egyéb részletek illetve az elmúlt négy év vetélkedői feladatainak és a versenyző csapatok akkori megoldásainak teljes archívuma is megtalálható.

A vetélkedőről a vetelkedo@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen kérhetnek információkat az érdeklődők!

(2019. február 06.)