Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

JELEN/LÉT FESZTIVÁL

GENOCÍDIUM

ARTASHAT ÖRMÉNY NEMZETISÉGI SZÍNHÁZ

Történelmi dráma Antonia Arslan: Pacsirtavár című regénye alapján

kb. 60 perc

Kaszás Attila Terem, 17:30, Március 30.

Szereplők:
Armen - Pintér Gábor
Lucia - Koncz Eszter
Achonik - Tóth G.-Keller Linda

 

Az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház Genocídium 101 című előadása 2016. április 26-án az örmény genocídium 101. évfordulója alkalmából került először színpadra. Azóta számos alkalommal ezzel a darabbal emlékeznek meg a magyarországi örmények a holokauszt áldozataira. A darabot rádiós hangjátéknak is feldolgozták. Az egy felvonásos dráma Antonia Arslan: Pacsirtavár című regénye nyomán készült. Az előadás egy örmény származású férfi, Armen álmába kalauzol el minket. Vele újra és újra átéljük a tragédiát, amely egy nemzet sorsát határozta meg. A genocídium álomképekben, rémálom foszlányokban jelenik meg, melyek egymásra épülve lassan a darab egészét képzik. Az álomképek történéseiben az örmény oldal éppúgy bemutatásra kerül, mint az érintett török oldal is. A színjáték koncepciója egy izgalmas, újszerű, ugyanakkor tradicionális, igaz történetekkel tűzdelt zenés utazás, amely méltó emlékezés örmények és nem örmények számára egyaránt.

A Genocídium, az örmény holokauszt minden örmény identitású megemlékezõ számára fontos és meghatározó, éljen akárhol is a világban! 

Minden év áprilisában országszerte megemlékezések zajlanak az örmény genocídium kapcsán. Újra és újra átéljük a tragédiát, amely egy nemzet sorsát határozta meg. Színházunk feladata mindezt professzionális módon évrõl évre újszerűen bemutatni a közönség számára, különleges tekintettel azokra a már meglévő vagy lehetséges nézőinkre, akik oly keveset tudnak a Genocídium történéseirõl.

Örményország egész történelme nem áll egyébből, mint lakosságának kitartó és egyenlőtlen küzdelméből saját önazonossága és kultúrája védelmében. Nemzetiségi színházként ugyanezzel a törekvéssel készítjük előadásainkat, azon belül kiváltképp genocídiumi színdarabjainkat. Célunk, hogy minél szélesebb körben eljuttassuk az üzenetet: mindez megtörtént, igaz. A történelmi tények magukért beszélnek. Az örmény nép kitartásának köszönhetően mostoha sorsa ellenére is független, egyéni nemzeti kultúrát alakított ki, amely követendő példát mutat számunkra a magyarországi nemzetiségi kultúra megőrzésének korában.

Társulatunk valódi küldetése az események kézzelfoghatóvá tétele a mai kor számára. Szeretnénk nem mindennapi katartikus élményben részesíteni nézőinket a színház eszközein keresztül. Szeretnénk útravalót adni a színházi élményen túl: elgondolkodtatni, nem elriasztani, tényfeltárni és igazságokat keresni!

(2019. február 15.)