Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Belgrádban turnézott a Nemzeti Színház

A belgrádi Nemzeti Színház az idén novemberben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Az ehhez kapcsolódó események keretében a Körhinta és a Bánk bán című előadásokat láthatta a közönség a belgrádi Nemzeti Színházban. A vendégszereplés a néhány ezer fős magyar ajkú belgrádi számára ünnepi esemény, a szerb közönség számára pedig lehetőség egy 19. és egy 20. századi magyar történetet megismerésére. A belgrádiak 2016-ban egy szerb klasszikussal, Jovan Sterija Popović Hazafiak című darabjával (rendező Urbán András) szerepeltek a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiválján, a MITEM-en.

A Körhintát péntek este magyarul, szerb felirattal tekinthették meg a nézők. Az előadáson részt vett Vidnyánszky Attila rendező–igazgató társaságában prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere is, aki oktatási, kulturális és sportkérdésekről tárgyalt Belgrádban Vladan Vukosavljevic tájékoztatási és kulturális miniszterrel. A találkozón szó esett a belgrádi és a budapesti Nemzeti Színház együttműködéséről, valamint színészek és művészek vendégszerepléséről is.

A belgrádi turné után a Körhinta stábja Szatmárnémetibe utazott, az Északi Színház Harag György Társulata fennállásának hatvanöt éves évfordulójára.

 

(2018. november 26.)