Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Turné

Négy előadás négy városban

Moszkvában, Belgrádban, Kolozsváron és Szatmárnémetiben vendégszerepel a Nemzeti

A krokodilus, a Körhinta, a Bánk bán és a Woyzeck című előadások kelnek útra novemberben. Olyan nemzetközi fesztiválokon láthatók a Nemzeti Színház produkciói, mint a kolozsvári Interferenciák és az oroszországi Színházművészeti Biennále. A belgrádi Nemzeti két budapesti előadást is meghívott fennállásának 150. évfordulójára, a Szerbiai Magyar Kulturális Hetek 2018-2019 programsorozat keretében.

 

Moszkva

Valerij Fokin rendezése, A krokodilus a Moszkvában (és részben Szentpéterváron szeptember 15. és november. 26. között) zajló III. Színházművészeti Biennálén látható a moszkvai Művész Színházban. Az összművészeti seregszemle középpontjában a színház áll, és ehhez kapcsolódik az irodalom, a képzőművészet, a zene, lesznek mesterkurzusok, szakmai előadások, kiállítások és könyvbemutatók is. A fesztivál versenyprogramjában a legjelentősebb orosz rendezők – Valerij Fokin, Adolf Sapiro, Rimas Tuminas, Jurij Butuszov, Szergej Zsenovacs, Robert Szturua, Grigorij Kozlov, Kama Ginkas, Dmitrij Krimov, Szergej Fedotov – munkái szerepelnek. A Nemzeti Színházból érkező A krokodilus a versenyen kívüli programban látható, amelybe jeles orosz rendezők külföldi munkáiból válogattak.

 

A krokodilus - november 9., 19 óra, Moszkvai Művész Színház

 

 

Belgrád

A belgrádi Nemzeti Színház az idén novemberben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, és az ehhez kapcsolódó események keretében a Körhinta és a Bánk bán című előadásokat mutatja be a budapesti Nemzeti. A vendégszereplés a néhány ezer fős magyar ajkú belgrádi számára ünnepi esemény, a szerb közönség számára pedig lehetőség egy 19. és egy 20. századi magyar történetet megismerésére. A belgrádiak 2016-ban egy szerb klasszikussal, Jovan Sterija Popović Hazafiak című darabjával (rendező Urbán András) szerepeltek a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiválján, a MITEM-en.

 

Körhinta - november 23. – 19 óra
Bánk bán - november 24. – 19 óra
Nemzeti Színház, Belgrád

 

A program a Szerbiai Magyar Kulturális Hetek 2018-2019 programsorozat keretében valósul meg.
Kiemelt partnerek: a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a Collegium Hungaricum Belgrád. 

Bánk bán

 

 

Szatmárnémeti

A Körhinta vendégszerepel a partiumi városban: a szatmárnémeti Északi Színházzal és annak magyar nyelven játszó Harag György Társulatával régi jó viszonyt ápol a budapesti Nemzeti. 2013 óta a szatmáriak Caragiale Elveszett levél című darabjával, Shakespeare-től a Tévedések vígjátékával vendégszerepeltek, Visky András Pornó című drámája pedig a MITEM programján volt látható. A Nemzeti Színház a Vitéz lélek és két monodráma, a Mezei Mária – Hoztam valamit a hegyekből és a Fedák Sári után a Körhintával lép fel a Szamos partján.

 

Körhinta - 2018. november 25., 19 óra - Szatmárnémeti Északi Színház

 

Körhinta

 

Kolozsvár

Hatodik alkalommal szervezi meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált a Kolozsvári Állami Színház. Oroszországtól Litvániáig, Portugáliától Izraelig olyan rendezők alkotásait látják vendégül, mint Anna Badora, Stathis Livathinos, Horváth Csaba, Milo Rau, Luk Perceval, Urbán András, Toni Servillo, Eimuntas Nekrošius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso, Klim Kozinsky. A fesztivál témája az első világháború százéves évfordulójának apropóján a „háború”. Így került a programba a háború, a hatalom és a kiszolgáltatottság témáját körbejáró Woyzeck ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

 

Woyzeck - november 29., 19 óra - Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

Woyzeck

 

Utazó Nemzeti

2013 ősze óta már több mint kétszáz előadást játszott a Nemzeti a színház falain kívül. Mintegy 130 alkalommal Vasvártól Gyuláig belföldön, 80 előadással külföldön turnézott a társulat – ebből mintegy félszáz alkalommal a Kárpát-medence magyar lakta területein. A legtöbbet utazó produkció a 2013 tavaszán bemutatott Vitéz lélek volt, amely 12 vidéki és 16 határon túli magyar lakta területen volt látható.
A legnagyobb szabású a 2014 őszi turné volt Szentpéterváron. A tucatnyi színészt igénylő Mesés férfiak szárnyakkal mellett a Johanna a máglyán előadásában a prózai színészeken túl operaénekesek, felnőtt és gyerekkórus, tánckar és egy szimfonikus zenekar is szerepelt, összesen mintegy 130 fő. Idén októberre is jutott különlegesség, a már számos fesztivált megjárt Fodrásznőt ugyanis a szlovákiai Révkomárom magyar színházában bérletes előadásként öt alkalommal tűzték műsorra.

 

Fodrásznő  |  Fotók: Eöri Szabó Zsolt

(2018. október 12.)