Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM 2018 - Szakmai program

Az arab színház a száműzetésben

Április 20. 16 óra - Fesztivál Klub 1. emelet

Az úgynevezett Arab Tavasz igen rövid idő alatt Arab Rémálommá lett, melyet szinte minden érintett országban pusztulás, halál és kivándorlás kísért. A maga sajátos módján mindhárom művész élt és alkotott száműzetésben: Mokhallad Rasem iraki rendező 2006-ban költözött Európába és azóta az antwerpeni Toneelhuis munkatársa. Muhaned Alhadi előbb Irakból menekült Szíriába, ahol kis ideig tovább dolgozhatott, majd kénytelen volt tovább menekülni. Jelenleg Lyonban dolgozik. Rafat Alzakut Youtube-on terjesztett, a politikai életet gúnyoló bábfilmjei miatt kényszerült elhagyni Szíriát. Előbb Beirútban dolgozott, majd 2015-ben Berlinbe költözött, ahol jelenleg a Theater an der Ruhr társulatának tagja. Rolf C. Hemke már jó ideje követi ezeknek az alkotóknak a munkásságát. Velük beszélget az arab művészek európai lehetőségeiről, témaválasztásról, félelmekről, kilátásokról.

Rolf C. Hemke, kurátor, dramaturg, 2019-től a Kunstfest Weimar művészeti vezetője. 2006-tól 2018 nyaráig vezeti a Theater an der Ruhr nemzetközi programját. A közel-keleti és az afrikai színház szakértője (e minőségében 2014 és 2016 között a Bécsi Ünnepi Játékok tanácsadója volt). Az arab színházról és a Szaharától délre eső területek színházáról két könyvet írt. Műfordítóként és dramaturgként különböző projekteken dolgozott többek között a hamburgi Schauspielhausban és a Ruhrfestspielén is.

Rolf C. Hemke beszélgetése három, száműzetésben élő kiemelkedő fiatal arab színházi alkotóval: Rafat Alzakut, Mokhallad Rasem és Muhaned Alhadi.
Moderátor: Kornya István (a Nemzeti Magazin főszerkesztője)

Április 20. 16 óra
Angol és arab nyelven magyar szinkrontolmácsolással.

(2018. március 20.)