Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Gálaest a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója alkalmából

Színházunk adott otthont a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségnek. A gála a történelmi zászlók színpadra érkezésével, és a Himnusz eléneklésével kezdődött. Majd Horváth Lajos Ottó, színházunk társulatának tagja lépett színpadra, aki Dobó Istvánt személyesíti meg a Nemzeti Színház május kilencediki bemutatójában, az Egri csillagokban. A várkapitány esküje így ma hangzott el először színpadon.

Horváth Lajos Ottó

Az eseményen részt vett és beszédet mondott Áder János államfő, a honvédség főparancsnoka. "A honvédség tagjai eddig mindenhol megmutatták, hogy a magyarok tudására, elszántságára és áldozatvállalására számítani lehet" - mondta. Áder János beszédében felelevenítette a honvédség 170 éves történetét: úgy fogalmazott, Magyarország 1848-ban és 49-ben katonai értelemben is történelmet írt. "Hazánk önerejéből, szinte a semmiből eredményes nemzeti véderőt szervezett" - tette hozzá. Beszédében kitért arra is, hogy bár a szabadságharc fegyverei ma már múzeumokban pihennek, a katonai erények, vagyis a hűség, a bátorság és a kitartás eszméje felett nem járt el az idő. 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán, Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház főigazgatója, Áder János köztársasági elnök és Simicskó István honvédelmi miniszter

Az est további részét a Honvéd művészegyüttes szolgáltatta.

MTI / eosz

(2018. február 21.)