Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Április 24., hétfő 14 óra. Kaszás Attila Terem

DOSZTOJEVSZKIJ-MŰVEK A SZÍNPADON

Filmvetítés, beszélgetés

14:00 – 15:10
Raszkolnyikov találkozása a krokodillal című dokumentumfilm vetítése


A szentpétervári Alexandrinszkij Színház és a budapesti Nemzeti Színház már meglévő gyümölcsöző kapcsolata 2016-ban új fejezethez érkezett. Az intézmények művészeti igazgatói arra a példa nélküli elhatározásra jutottak, hogy csaknem egy időben, hasonló hosszúságú próbaidőszakkal rendezést vállalnak egymás társulatában. S hogy a párhuzam művészileg is erős legyen, mindketten egy-egy Dosztojevszkij-prózát állítanak színpadra. Valerij Fokin egy fiatalkori, alig ismert, „fantasztikus” kisregényt, A krokodilus-t, Vidnyánszky Attila pedig a leghíresebbet, legprovokatívabbat s ma is talán leginspiratívabbat: a Bűn és bűnhődés című nagyregényt.

A most látható dokumentumfilm bepillantást enged a párhuzamos próbafolyamatokba Szentpéterváron és Budapesten, megszólaltatja az előadások alkotóit és felvázolja az alapművek legfontosabb gondolatait. Bemutatja a Bűn és bűnhődés „eredeti” helyszíneit is, melyek a mű megjelenése óta Szentpétervár városi legendáriumának kiemelt jelentőségű tájékozódási pontjai, és emléket állít Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijnek, aki mind a mai napig a világirodalom egyik legnagyobb hatású írója.

 

Raszkolnyikov találkozása a krokodillal
Operatőr: Czigány Gergely
Hangmérnök-technikus: Szalay Tamás
Vágó: Szirti Anina
Szakértő-tolmács-fordító: Kozma András
Producer: Jantyik Csaba
Forgatókönyvíró-rendező: Mispál Attila
Híd Média Kft - 2017

A dokumetumfilmet magyar és orosz nyelvű feliratozással vetítjük.

 

15:30 - A film megnézését követően Dosztojevszkij magyarországi recepciójáról, A krokodilus és a Bűn és bűnhődés fogadtatásáról, a két színház közötti kapcsolat jelentőségéről beszélgetünk.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:
V. Gilbert Edit, a PKKE docense, Alekszandr Csepurov, a Szentpétervári Színművészeti Akadémia lektora, Valerij Fokin, rendező, Vidnyánszky Attila, rendező.

Felkért hozzászólók: Dr. Király Nina, Pálfi Ágnes (Szcenárium).

Moderátor: Kozma András

 

Előzetes regisztráció: szervezes@nemzetiszinhaz.hu

(2017. március 11.)