Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Veletek maradok mindörökre - Varga Vilmos emlékezetére

Akire emlékezünk

Varga Vilmos színművész, rendező az erdélyi színjátszás egyik kiemelkedő alakja, a nagyváradi Kiss Stúdió Színház egyik alapítója 2016. július 9-én hunyt el. December 9-én lett volna 85 esztendős. Születésnapján, december 9-én, a Kaszás Attila Teremben emlékezünk rá, jelentős szerepeit filmen, fotókkal idézzük fel. Az estre, amely 19 óra 30 perckor kezdődik, a jegy@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen lehet regisztrálni.

 

Akik emlékeznek

Kaláka Együttes

Páskándiné Sebők Anna író, szerkesztő

Trill Zsolt színművész

Pilhál György újságíró

Kocsis István drámaíró

valamint Kiss Törék Ildikó, színművész

 

Varga Vilmos életútjának stációit nemcsak a nagy szerepek jelzik. Mindenekelőtt Lucifer Madách nagy művében, Ványa bácsi, amelyet meg is rendezett, Páskándi Géza abszurdoidjában (A bosszúálló kapus) Szakáll Dani. De a kőszínházi előadások mellett évtizedeken keresztül  üzent az előadóestjeivel: Ady, Én, François Villon, Maszek Ballada.

Üzenjen most egyik vallomásával:   

„Adyt parafrazálva: szívünk izzik, agyunk jégcsapos, a Föld reánk fölkacag ebben a sérült, pénzhajhászó világban, s mi megpróbálunk a kimondott szó megtartó erejével egy kis gyógyírt, reményt csepegtetni, ahol erre igény van.

Ez a mi munkánk értelme! Igéink magyarul szólnak, mert magyar agyakban születtek, mi csupán mesterségünket gyakoroljuk azzal, hogy megmódolva kimondjuk a szavakat. Hogy mennyi az értéke a kimondott szónak, azt a legpontosabban számoló könyvelő sem tudja kiszámítani, mert csak erkölcsi hozama van, ha van… Mi a Kiss Stúdió Színház alapítói és életben tartói úgy tapasztaljuk, hogy VAN.

Hogy meddig csináljuk, abba a „Sors szele” is beleszól meg a biológia Isten-irányította együtthatói…”

 

(2016. október 24.)