Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A Fazekas Mihály Gimnázium csapata nyerte a Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőt

Június 4-én immár másodszor rendezte meg a Nemzeti Színház Nemzetiszínháztörténeti vetélkedője döntőjét, melynek idei központi témája a Csongor és Tünde volt. A versenyt a budapesti Fazekas Gimnázium Nightingale nevű csapata nyerte, akik a nyereményeiken túl ezzel lehetőséget kaptak arra, hogy egy napra kitelepüljön iskolájukba a Nemzeti.

A felhívásra idén 117 négyfős (plusz a felkészítő tanár) 10-11. osztályos csapat jelentkezett, közülük 47-en Budapestről, a többiek vidékről és a határon túlról. A vetélkedő három internetes fordulóval kezdődött, amelyek során színháztörténeti ismereteiken túl kreativitásukról és informatikai ismereteikről is számot kellett adniuk a csapatoknak. Filmajánló készítése, bemutató készítése a prezi.com használatával, színházi plakát készítése, szövegszerkesztett dokumentumok előállítása egyaránt szerepelt a feladatok között. A döntőbe – a három internetes fordulón elért eredmények összesítése alapján - a hat legjobb csapat jutott be.

 

A Nemzeti Színház történetéről szóló "Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőn" sikerrel szerepelt csapatok

 

A verseny zsűrijét Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színművész, A. Szabó Magda, a Nemzeti stratégiai igazgatója, Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész és Bakos-Kiss Gábor színművész alkotta. A döntőben kreatív feladatok és elméleti kérdések egyaránt várták a diákokat.

A döntőben részt vevő csapatok közül végül a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak. Második helyen a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium Intercisa nevű csapata végzett. A bronzérmet a budapesti Móricz Gimnázium Ledérek nevű csapata kapta.
Az első helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáruk egy-egy tabletet, a dobogós csapatok 30-30 illetve 20-20 ezer forintos könyvutalványokat kaptak. Minden döntőbe jutott diák illetve tanáraik a Nemzeti Színház következő, a „Szenvedélyek színháza” című évadára kétszemélyes bérleteket is kapott. A versengés és a díjak átvétele után a döntőn résztvevő csapatok és szurkolóik ajándékként megkapták azt a lehetőséget, hogy megnézhették az aznap esti Szentivánéji álom előadást. 

A vetélkedőről minden részlet elolvasható a nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo oldalon, ahol minden versenyző csapat minden egyes feladata is megtekinthető.

(2016. június 06.)