Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Csapda és álmok – megjelent a Nemzeti Magazin

Minden idők legderűsebb Csongor és Tündéje készül a Nemzetiben. Velünk is megtörténhet? – egy előadás A 6-os számú kórterem című Csehov-novella nyomán. Megváltoztatható a világ? – jön a Galilei élete. Az aktuális premierekről és még sok egyébről is olvashat a Nemzeti Magazin legfrissebb számában.

Akik nyilatkoznak:
Ács Eszter, Bakos-Kiss Gábor, Fehér Tibor, Valère Novarina, Sardar Tagirovsky, Trill Zsolt, Vidnyánszky Attila, Zsótér Sándor.

Akik írnak:
Száraz Miklós György és drMáriás párhozamos kritikája A gát című előadásról. Gajdó Tamás írása az első világháborúban jótékonykodó Molnár Ferencről. Vörös István színházi novellája a cseh színfalak mögé vezeti a kíváncsi olvasót…

 

Csoda és csapda

Vidnyánszky Attila rendező a Csongor és Tündéről: „Vörösmarty romantikus csillagrendszerében Csongor időtlen-idők óta úton van, és keresi a párját. Beleszédülök a térnek és az időnek ebbe a féktelenül szabadságába. Azon dolgozunk a próbákon, hogy mindezt hogyan lehet megjeleníteni, megérzékíteni, átélhetővé tenni…”

Fehér Tibor (Csongor) és Szarvas József (Balga) 

Nemzedékek tanítják egymást

Zsótér Sándor rendező a Galilei életéről: „Galilei szerintem Brecht. Brecht egész életében kísérletezett, égették a könyveit, száműzetésbe ment. Meg akarta változtatni a világot. Galilei meg is változtatta.”

„Százötven évesnek kellene lennem”

Trill Zsolt színművész a Galilei életéről: „Egy-egy jó próba vagy előadás után, hasonló érzéseket élünk át, mint amikor Galilei olyan égitesteket fedezett fel, amelyeket addig senki sem látott, rájött olyan összefüggésekre, amelyekre addig senki sem gondolt. És ez hatalmas hajtóerő.”

Trill Zsolt, Törőcsik Mari a Galilei élete próbáján

Éber álmok

Valère Novarina: „A színésznek pedig a nyelv az üzemanyaga, az egyetlen tápláléka. A szöveg hozza mozgásba őket. A színész olyan »állat«, aki testi kapcsolatban vannak a szavakkal.”

A színjátékos és a kaleidoszkóp

Bakos-Kiss Gábor: „Különböző karaktereket, egymástól nagyon távol eső szerepeket játszom. De ez a sokszínűség engem gyönyörködtet… mintha egy kaleidoszkópon keresztül nézném a világot.”

 

 

A Nemzeti Magazin ingyenes kiadvány.
Megtalálható a Nemzeti Színházban, a jegyirodájánkban
és országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban.

 

(2016. március 09.)