Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Sacr(A)RT találkozó

Találkozó és minősítő fesztivál nem hivatásos színházi műhelyek, színjátszók számára

A Mária Rádió a Nemzeti Színház támogatásával első alkalommal hirdette meg találkozóját és minősítő fesztiválját nem hivatásos színházi műhelyek és színjátszó csoportok számára vallásos témájú (nem passiójáték) vagy szakrális művek bemutatására. A találkozó célja, hogy lehetőséget kínáljon a színjátszó csoportoknak a bemutatkozásra, segítse a Kárpát-medencei alkotóműhelyek erősödését, ösztönözze új produkciók megszületését.

A találkozó tovább erősíti az évszázados magyar amatőr színjátszó hagyományok megőrzését. A program lehetőséget ad arra, hogy a folyamat valamennyi résztvevője (alkotó és befogadó) még közelebb kerüljön, a színház eleve szakrális művészetéhez s ezáltal kondicionálódjon lelki és szellemi épülése.

A találkozóra tetszőlegesen választott egzisztencialista drámával, misztériumjátékkal, moralitással, vagy Visky András: Tanítványok c. művének tetszőlegesen választott részletével (tanitvanyok.pdf), vagy a Negyedik király történetének színpadra állításával (http://www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kart_07.html) jelentkezhettek a nem hivatásos, ifjúsági és felnőtt színjátszó csoportok. Feltétel volt még, hogy a pályázott előadások időtartama nem lehet több 30 percnél.

A műhelyek kérhették a produkciók minősítését a Nemzeti Színház, a Magyar Színjátékos Szövetség és a Mária Rádió által delegált szakemberektől.

A verseny kétfordulós volt, regionális válogatók után kerül sor az országos döntőre a Nemzeti Színházban 2016. március 14-én.

(2016. január 22.)