Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Jobb velünk a világ

Programok a Nemzeti Színházban a Fogyatékos Emberek Világnapján

A fogyatékos emberek integrációjának segítése számunkra is fontos. Ezért adunk örömmel helyet a Nemzeti Színházban a Jobb velünk a világ! című egész napos rendezvénynek, amely során munkatársaink érzékenyítő tréningeken is részt vesznek. A Fogyatékos Emberek Világnapjának programja délelőtt sajtótájékoztatóval kezdődött. 

 

Az egész esemény fókusza a fogyatékos emberek munkába állítása, alternatív foglalkoztatási formák keresése - hangzott el a program sajtótájékoztatóján.

A Nem Adom Fel Alapítvány 2008-ban indított kezdeményezése keretében az idén is a Nemzeti Színházban a napot gálaműsor zárja, a Csík Zenekar, a sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes és az integrált Never Give Up Gospel kórus fellépésével.

 

***

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Igazi ünnep a Fogyatékos Emberek Világnapja

Alternatív utak a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásában

Budapest, 2015. december 3. – A fogyatékos emberek munkába állítása, alternatív foglalkoztatási formák keresése – ez a fókusza a Fogyatékos Emberek Világnapján megrendezésre kerülő Jobb velünk a világ! eseménynek. A programot kezdeményező Nem Adom Fel Alapítvány idén a Salva Vita Alapítvánnyal közösen az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Színház támogatásával egy különleges gála keretein belül értékelik az eredményeket és hívják fel a figyelmet a fogyatékos emberek integrációjának fontosságára.

 

December 3-án a Fogyatékos Emberek Világnapján ismét különleges eszközökkel hívja fel a figyelmet a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedésének problémáira a Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat. A Nem Adom Fel Alapítvány kezdeményezésére a Nemzeti Színházban napközben érzékenyítő tréningeken vesznek részt középiskolások és színészek, a napot pedig egy különleges gálaműsor zárja a Csík Zenekar, a sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes és az integrált Never Give Up Gospel kórus fellépésével.

Ilyen esemény volt a közös fotózás is.

 

A világnap központi témája idén a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzete – hangzott el a mai sajtótájékoztatón. „A Nem Adom Fel Alapítvány azt kívánja közvetíteni, hogy a fogyatékkal élő ember is értéket hoz létre, teremtő módon van jelen a mindennapokban” – kezdte értékelését Papp Szabolcs, a Jobb Velünk a Világ! program és a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője. „Szeretnénk, ha minél több fogyatékos és megváltozott munkaképességű ember tudná megmutatni, hogy képes értékteremtő munkára.” Az alapítvány fogyatékos emberek számára nyújt munkaerőpiaci programokat, melyekhez önkormányzatok együttműködését kérte. Az alapítvány által elindított projektek hatására az elmúlt két év alatt összesen 119 új munkahely jött létre, mely sérült emberek számára biztosított és biztosít ma is munkát önkormányzatoknál. Az idei évben a fő cél a vállalatok megszólítása volt. „Nagy sikernek éljük meg, hogy olyan munkáltatókat köszönthetünk ma, akik nem csak kötelességüknek, hanem elhivatottságuknak is érzik a társadalmi integráció ilyen irányú megvalósulását” – tette hozzá Papp Szabolcs. A sérült emberek foglalkoztatásának egyik példájaként a mai rendezvényen a Nem Adom Fel Cafe & Bar, Budapest első sérültek által működtetett kávézójának dolgozói szolgálják ki a vendégeket.

 

„Egy ország akkor működik jól, hogyha a kormányzati szereplők és a civilek, az ép és a fogyatékos emberek együtt valósítják meg azokat a közös terveket, amelyek előrébb viszik a közösséget, az országot. Ezért közös felelősségünk, hogy az akadályozottságból eredendő hátrányok kompenzációjával megteremtsük a lehetőséget a fogyatékos emberek számára, mert az nem csak az ő esélyteremtésüket és az ő boldogulásukat, hanem mindannyiunk boldogulását szolgálja” - mondta el Szekeres Pál az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa.

 

Példa a fogyatékos emberek foglalkoztatására

 

Az alternatív utak keresésének kiemelkedő példája az idén decemberben nyíló Nem Adom Fel Cafe&Bar, mely Budapest első fogyatékossággal élő emberek által működtetett kávézója lesz. A hely egyedisége abban is rejlik, hogy nem csak a foglalkoztatottak között, hanem a kávézót üzemeltető szociális szövetkezetben is jelen vannak fogyatékkal élő munkavállalók. „A most nyíló kávézóban a fogyatékos munkavállalók nagy részének eddig nem volt tényleges munkahelye, nem szerezhettek sikereket a munka területén, nem tudták megmutatni képességeiket a többségi társadalomnak” – mondta el Papp Szabolcs, a kávézót megálmodó a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője. „A kávézóval létrejött egy olyan közösségi tér és vendéglátó egység, amelyben maguk a sérült emberek közvetítik az életigenlést, az elfogadást mindenki felé, és színvonalas kulturális programokkal egy vonzó hely lehet fogyatékos és ép vendégeknek egyaránt.”

 

Fogyatékosság-barát Munkahely elismerés

 

A megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek foglalkoztatásán keresztül egy befogadóbb és toleránsabb munkahelyi közösség is kialakítható. Ennek jótékony következményeit tapasztalhatják meg azok a vállalatok, akik élen járnak foglalkoztatásukban Magyarországon. A Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést minden évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adja át egy előzetes pályázati feltételrendszert sikeresen teljesítő munkáltatóknak. Bevezetésének célja az álláskereső fogyatékkal élő emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találásának támogatása. A díjat idén  29 szervezet fogja átvenni egy gála keretében a Nemzeti Színház színpadán.

 

„Magyarországon is egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatása elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyabbá, sikeresebbé tegyék szervezetüket. A fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásával kapcsolatban azonban egy alapvető probléma tapasztalható: bár sok szervezet deklarálja, hogy nyitott foglalkoztatásukra, mégsem jelentkeznek hozzájuk sérült emberek, mert nem tudnak arról, hogy számítanak rájuk munkavállalóként. A fogyatékkal élő álláskeresők ugyanakkor annyira esélytelennek tartják, hogy munkahelyet találjanak, hogy sokszor meg sem próbálnak nyilvános álláshirdetésekre jelentkezni, holott megbízhatóságuk és termelékenységük nem marad el a többi kollegáétól. Motiváltságukat bizonyítja, hogy élen járnak a ledolgozott munkanapok számában, és hosszabb ideig állnak alkalmazásban, lojálisak a vállalathoz“ – mondta el Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője.

 

Tréning és gálaműsor a Nemzeti Színházban

 

A Nemzeti Színházban a Fogyatékos Emberek Világnapját megünneplésére napközben érzékenyítő tréningeken vesznek részt középiskolások és színészek, a napot pedig egy különleges gálaműsor zárja.

 

„A Nemzeti Színház a társadalmi felelősségvállalás terén sok mindent vállal: vannak akadálymentesített előadások sérült vendégeinknek - együttműködésben a 90 Decibel Projecttel - szervezünk érzékenyítő programokat ép vendégeinknek. Vendégül látunk előadásinkon hátrányos szociális helyzetű gyerekeket, nagycsaládosokat. Mert a Nemzeti nyitott színház” – mondta el köszöntő beszédében Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója.

„Jó ügyet szolgálni jó. Szeretettel és szívből veszek részt az ünnepségen” – tette hozzá Rubold Ödön, a Nemzeti Színház ifjúsági programkoordinátora.

 

A gála keretében fellép a Csík Zenekar, a sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes és az integrált Never Give Up Gospel kórus, akik egy szám erejéig közösen is színpadra állnak örömzenélni.  

„A Csík Zenekar mindenkor fontosnak tartja, hogy jótékonysági koncerteket adjon.  A Nem Adom Fel Alapítvány esetében különösen, hiszen néhány éve volt már egy közös fellépésünk az Arénában, ahol a Kiscsillaggal és a Quimbyvel együtt léptünk színpadra a Nemadomfel zenekar oldalán.  Ez a koncert nekem személyesen is felejthetetlen élmény, hiszen itt újra színpadra léphetett velünk az a cimbalmos barátom és zenésztársam, akivel korábban együtt szenvedtünk el egy autóbalesetet, és aki azóta sem tud teljes életet élni. A személyes érintettségen túl hiszem, hogy mi, akik a zenéhez értünk, ezzel az „eszközünkkel” lehetőséget teremthetünk egy jobb élethez. Ezért is csatlakoztunk a Nemzeti Színházban tartandó eseményhez” - mondta el Csík János, Kossuth-díjas népzenész, a Csík zenekar vezetője.

 


Balog Zoltán Pro Caritate-díjakat adott át a fogyatékos emberek világnapján
 

    Budapest, 2015. december 3., csütörtök (MTI) - Pro Caritate-díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a fogyatékos emberek világnapja alkalmából tartott gálaesten a Nemzeti Színházban.

    A miniszter elmondta, a világnap azokra az embertársainkra hívja fel a figyelmet, akiknek az életéből fontos dolgok, képességek hiányoznak, és ránk van szükségük, hogy ennek ellenére kiteljesedhessenek. Ez a nap arra is rámutat, hogy segítsünk fogyatékkal élő társainknak, és vegyük észre amit tőlük kaphatunk, hiszen a fogyatékkal élők is tudnak adni, akár többet is, mint az ép emberek - tette hozzá. 
    Balog Zoltán szólt arról, hogy az elmúlt években a kormány igyekezett tenni a megváltozott munkaképességű emberek élethelyzetének javításért, hogy aktív életet élhessenek. Ennek köszönhetően csaknem 80 ezer fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű ember dolgozik jelenleg Magyarországon. Feléjük is azt szeretné közvetíteni a kormány, hogy a munka jobb, mint a passzivitásra kárhoztató segély - hangsúlyozta.
    A gálaesten az emberi erőforrások minisztere átadta a Pro Caritate-díjat, amely a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében végzett kiemelkedő szakmai, közszolgálati, karitatív tevékenységért adományozható.


    Pro-Caritate díjat vehetett át Harangozó Judit, a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum pszichiáter főorvosa, Simó Judit, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. vezető szakértője és Jakubinyi László, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létéért Alapítvány kuratóriumi elnöke.
    A rendezvényen átadtak Fogyatékosság-barát Munkahely elismeréseket is. A díjban részesült a nagyvállalat kategóriában a Citibank International Limited magyarországi fióktelepe, a Citi Magyarország, a General Electric Hungary Kft. és a Rossmann Magyarország Kft. A kisvállalkozások között díjazták a Kockacsoki Nonprofit Kft.-t, míg a civil szervezetek között a Magyar Cserkészszövetséget. Költségvetési intézmény kategóriában díjat vehetett át a XXI. kerületi (csepeli), a X. kerületi (kőbányai) és a salgótarjáni polgármesteri hivatal, valamint a Vakok Állami Intézete.
    Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Salva Vita Alapítvány 2010-ben alapította, hogy az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását elősegítse. A díjat azon szervezetek nyerhetik el, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékkal élő munkavállalók toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos munkájukat. 
    December 3-át az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek világnapjává. Ennek alkalmából Jobb velünk a világ! címmel egész napos rendezvényt tartottak a Nemzeti Színházban, amelynek keretében érzékenyítő tréningeken vettek részt középiskolások és színészek, a gálaműsoron pedig fellépett a Csík Zenekar, a sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes és az integrált Never Give Up Gospel kórus.

(2015. december 03.)