Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Jelöltek a Kaszás Attila-díjra

Az idei jelöltek: Kiss Mari a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Mészáros Tibor a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és kollégánk Kristán Attila, a Nemzeti Színház művésze. Ők hárman két fordulóval jutottak a lehetőséghez. Első körben színházaik társulata szavazott a személyükre, majd az így kiválasztottak egymás között döntötték el, ki az a három művész, akik közül a közönség választhatja ki a 2015-ös év díjazottját. A díjat augusztus 29-én az országos színházi évadnyitón a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban adják át. Szavazni interneten (cikkünkben is) illetve hétköznapokon 9-17 óra között telefonon is lehet a 06-20-269-5929 számon.
 
A Nemzeti Színház társulatának idei jelöltje: 
 
Kristán Attila
 
„A színészet nem csupán hivatás, annál sokkal több: sajátos életstílus és életforma, kihat a családomra, a környezetemre, befolyásolja céljaimat, jövőbeli törekvéseimet. Színház, színművészet nélkül úgy érzem, nem lenne teljes az életem, és semmilyen egyéb szakmában nem tudnám elképzelni magam. A közönség varázsa először az iskolai szavalóversenyeken érintett meg, az érettségit követően aztán hamarosan az alakuló Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznál találtam magam, és talán az első sikerek inspiráltak arra, hogy a színészi pályára lépjek. ...”
 
Online szavazás - Kaszás Attila-díj 
(június 1-től július végéig)
 
Az eddigi díjazottak:
 
2014 - Nagy Alfréd
2013 - Borovics Tamás
2012 - Bányai Kelemen Barna
2011 - Mucsi Zoltán
2010 - Mátray László 2009 - Nemes Levente 
2008 - Szarvas József
 
A Kaszás Attila-díjról és a kiválasztás módjáról
 
A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület Hegyvidék polgármestere, és a Mozaik Művészegyesület elnökeként Szűcs Gábor alapította 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
 
Az alapítók a díjjal, a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartást jelölték meg az alapítók. 
 
A díjazott személyét a magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező kőszínházak, valamint a jelentősebb alternatív színházi műhelyek tagjai maguk közül választották az eddigi években. A cél az volt, hogy ne zsűri vagy kuratórium döntsön a díjazott személyéről a kétfordulós szavazáson, hanem maguk a színészkollégák. Az első fordulóban a szavazók egy, a saját társulatukhoz tartozó színművészt jelölhettek meg, majd így a második fordulóba bejutott határon túli és magyarországi színészek titkos szavazással dönthettek a nyertesről. 
 
2012-től kezdődően az eddig kétfordulós eljárás kibővült, már nem csak színészek szavazhatnak, hanem az utolsó, harmadik körben a közönség szavazatai döntenek a díjazott személyéről az interneten, telefonon és SMS-ben leadott voksaikkal.
 
 
Online szavazás - Kaszás Attila-díj (június 1-től július végéig)
 
 
Budapest, 2015. május 26., kedd (MTI) - Kiss Marit, Kristán Attilát és Mészáros Tibort jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 29-én az országos színházi évadnyitón a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban.
 
    Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a jelölteket bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei évtől az Emberi Erőforrások Minisztériuma - egyik háttérintézményén, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-n keresztül - átvállalta a Hegyvidéki Önkormányzattól a díjjal kapcsolatos szervezői feladatokat és a pénzügyi háttér biztosítását.
    Az 500 ezer forinttal járó díj - amelyet nyolcadik alkalommal adnak át - a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja.
    A közönség szavazatait a díjazottra június 1-jétől július végéig várják a www.kaszasattiladij.hu oldalon és telefonon.
 

(2015. május 26.)