Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

371 csillag - Emlékezés a Roma Holocaust 70. évfordulójára

Elsősorban a tisztelet kultúrája segíthet abban, hogy ne ismétlődhessenek meg a roma holokauszthoz hasonló üldöztetések - mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere szombaton, a roma ellenállás napja alkalmából, a Nemzeti Színházban tartott rendezvényen. A túlélők vallomásait is megidéző esemény az Auschwitz-Birkenau cigánylágerben 1944. május 16-án kitört lázadásnak, a náci megsemmisítő táborok egyik legnagyobb felkelésének és a roma holokauszt többszázezer elfeledett áldozatának állított emléket. 
 
 
Snétberger Ferenc For my people című műve - a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével - zárta a roma holokausztra emlékező műsort.
 
 
Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az Auschwitz-Birkenauban található cigány láger 71 évvel ezelőtti felkelésére emlékezve felidézte, a táborban 371 roma gyermek született, akiket "már az anyjuk méhében megbélyegzett egy őrült rendszer". Az ő megszületésük annak ellenére is az élet diadala volt a halál felett, hogy mindannyiukat elpusztították a táborban.
    "De nemcsak az áldozatoknak tartozunk a szembenézéssel, hanem saját magunknak is, mert a népirtásokért viselt felelősség nem egyezik a hitleri Németországéval" - folytatta, majd Áder János köztársasági elnök korábbi nyilatkozatát idézve kiemelte, "ki kell mondanunk, hogy a magyar zsidók és a hazai cigányság tragikus meghurcoltatásában a magyar állam számos képviselője, megannyi cinkos propagandistája, náci szellemiségű tisztségviselője, csendőre, nyilas különítményesei is tevékenyen részt vettek, ami az akkor állam szégyene is".
    Balog Zoltán szerint fel kell tenni a kérdést, hogy az elmúlt negyed században mennyit tettek a cigány és nem cigány magyarok, hogy újra egymásra találjanak az igazságban, a gyászban és a szembenézésben. Bölcsességre van szükség, hogy az áldozatok utódai, a magyarországi romák ne maradjanak pusztán áldozatok, hanem felfedezzék magukban az erőt és kezükbe vegyék sorsukat - mondta.
    A tárcavezető szerint ebben mindenkinek van felelőssége, de annak nagyobb, akinek több eszköz áll rendelkezésére.
    A többségi társadalomnak, azon belül is az állam képviselőinek kiemelten feladata, hogy gondoskodjanak arról, ne ismétlődhessen meg a romák üldöztetése. A roma közösség felelőssége pedig - a magyaréhoz hasonlóan -, hogy elutasítsa azt a fatalizmust, amely a történelem legaljára helyezi - fejtette ki a kabinet képviselője.
    Balog Zoltán emellett szólt arról is, hogy az emlékezés pillanatában sem szabad eltagadni, hogy "mai is súlyos gondok vannak a roma-magyar együttélésben". "Ezen csak úgy segíthetünk, ha együtt tanulunk, együtt dolgozunk, együtt élünk, együtt gondolkodunk" - fogalmazott, aláhúzva, hogy a kormány ezért tette kötelezővé a magyarországi cigányság történelmének és kultúrájának oktatását a nemzeti alaptantervben.
    "Ma is legyőzhetőek azok, akik cigányellenes jelszavakkal gyűjtenek maguknak szavazatokat és közben cukiságkampány mögé bújnak" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, ehhez azonban több kell, mint "visszakiabálni", helyette jó iskolák, munkahelyek, korrupciómentes roma politika, de leginkább korrupciómentes magyar politika kell.
 
 
    Balog Zoltán beszéde elején megkövette azokat, akiket - mint fogalmazott - egy tavaly augusztusi interjújában a deportálásról, roma holokausztról mondott rossz mondataival megbántott. A politikus tavaly a Kossuth Rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Magyarországról nem, csak Ausztriából deportáltak romákat.
   "Amit erről mondtam, sem a történelmi tényeknek, sem az áldozatok iránti tiszteletnek nem felel meg" - mondta, majd hozzátette: "tanultam belőle és köszönöm azoknak, akik nem ültek fel a hisztériának és elfogadták, hogy egy közéleti ember is tévedhet és tanulhat". 
    "Rám számíthatnak és én is számítok minden jóakaratú cigány emberre Magyarországon" - zárta beszédét az emberi erőforrások minisztere. 
 
Közreműködők:
Törőcsik Mari
Für Anikó
Nyári Oszkár
Szegedi Dezső
Söptei Andrea
Kalla Éva
Rozs Tamás
Szirtes Edina Mókus
Snétberger Ferenc és a Liszt Ferenc Kamarazenekar
Geszti Petra és György Andrea
100 tagú cigányzenekar
Romano Glaszo
Kanizsa Csillagai
Romano Teatro
Boda Péter
 
Május 16., 17 óra - Nagyszínpad
A belépés díjtalan, korlátozott számban jegyek rendelhetők
a következő e-mail címen: jegy@nemzetiszinhaz.hu
 
 
 
A rendezvény fővédnökei:
Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter
 
Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke
 
Támogatók: 
Emberi Erőforrások Minisztériuma- Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság
 
Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárság, 
Romano Instituto Alapítvány,
Romédia Alapítvány,
Roma Sajtóközpont,
Amenca Csoport, 
Ide Tartozunk Csoport
 
-
 
További képek a rendezvényről a galériában az oldal tetején
Balog Zoltán beszédét az MTI tudósítása alapján idéztük
 
 

(2015. május 17.)