Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Bodrogi Gyula Amphiteátrum-díjas

Döntött a kuratórium a Kállai Ferenc-életműdíjról és a Szabadtéri Színpadok Szövetsége az Amphiteátrum-díj idei nyerteséről is. A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Papp János színművész kapta - közölte a hétfő esti budapesti díjátadó gálát szervező MASZK Országos Színészegyesület az MTI-vel. 
 
A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Molnár Áronnak, a Vígszínház tagjának és Mikola Gergőnek, a Pécsi Nemzeti Színház művészének ítélték oda. 
 
A Vámos László-díjjal Valló Péter rendező munkásságát ismerték el. A díjat az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze. 
 
A Kállai Ferenc-életműdíjat Hámori Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznőnek, érdemes és kiváló művésznek, a Pesti Magyar Színház tagjának és Laczkó Albertnének, a Pesti Magyar Színház öltöztetőjének ítélték oda. 
 
Az Amphiteátrum-díjat Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész kapta. 
 
Hevesi Sándor-díjjal Bagossy László rendezőt, Szakács Györgyi jelmeztervezőt és Urbán András rendezőt, társulatvezetőt tüntették ki. A Hevesi Sándor-díjat a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az elismerés minden évben annak a három művésznek, kultúraközvetítő, társulatvezető szakembernek jár, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért. A díjat szakmai szervezetek, színházak javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium ítéli oda. 
 
Idén a MASZK Országos Színészegyesület a budapesti Thália Színházban szervezte meg színházi világnapi gáláját. A március 27-i színházi világnap alkalmából 1999 óta minden évben megrendezett jótékonysági gálaest bevételéből a rászoruló, idős színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatja a MASZK. A gála valamennyi közreműködője ingyen, fellépti díj nélkül vállalta a szereplést.
 
(MTI)

(2015. március 31.)