Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Ajánló - Nemzeti magazin december-január


A Nemzeti Magazin ingyenes kiadvány. Megtalálható a Nemzeti Színházban, a jegyirodánkban továbbá országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban is.


Vidnyánszky Attila: A második MITEM-ütem

Gőzerővel folyik a 2015 áprilisára tervezett második MITEM szervezése. Ennek középpontjában a francia színház áll (tavaly Oroszország volt a díszvendég). Olyan nevek fémjelzik a programot, mint az Avignoni Fesztivál igazgatója, Olivier Py, a fiatal rendező Thomas Jolly, a drámaíró-rendező Valere Novarina (…) az olasz származású Eugenio Barba, a milánói Teatro Piccolo, valamint Emma Dante. A német nyelvű színházat Matthias Langhoff, Luc Perceval és a Burgtheater képviseli…

A sirály (Burgtheater, Bécs, rendező: Jan Bosse) | fotó: Reinhard Werner


Thomas Jolly: Remény és ellenállás

„…ha manapság úgy gondolhat magára a színház, mint egy széllel szemben menő művészet, annál sürgetőbb, hogy benne újra egymásra találjunk, és bevezessünk mindenkit, aki kiszakadni vágyik egy időre a világ zajából, hogy utána felkészültebben, tudatosabban, éberebben térjen vissza oda. Megnyugvás, hogy városainkban ott vannak ezek a fekete, üres és csendes terek, ahonnan az alkotás kicsírázhat. Remény, hogy látjuk összegyűlni benne a közönséget, valamennyi közönséget, amelyek egy előadás idejére alkalmi közösséget alkotnak. A színház összehoz, mert a Kultúra köztulajdon.”

A francia rendező és társulata a 2015-ös MITEM vendége lesz a Nemzeti Színházban

Thomas Jolly | fotó: Chloé Le Drezen


Varga József: Bilincs és kilincs

„…második műszak után a Lear királyt néztem a tévében, gondoltam rá, hogy de jó is lehet színpadon állni. De aztán mindig eszembe jutott, hogy hiszen magyar vagyok, hova kellenék itt a Szovjetunióban?


Rácz József: Energiamegmaradás a színpadon

Petőfi ebben az előadásban a narrátor, kívülálló, igazi kópé, aki pajkos, cinkos viszonyban van a közönséggel. A humorát szeretnem leginkább megmutatni. Ugyanakkor kicsit irigylem a többieket a kocsmai jelenetekért…”


Szatory Dávid: Önzőzni tilos

„…ez egy olyan szakma, amit mindig újra kell kezdeni. Mert hiába jött be egy karakternél egy bizonyos gesztus, hanghordozás, a másik rendezőnél, szerepnél megint át kell hangolnod magad.”


Szatory Dávid - Fotó: Eöri Szabó Zsolt



(2015. január 11.)