Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Jobb velünk a világ - Programok és gálaest a fogyatékkal élők világnapján


A képen Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója, Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Beugró című műsor társulatának tagja, Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa, Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője és Molnár László, Újbuda alpolgármestere. (Fotó Eöri Szabó Zsolt)


Vidnyánszky Attila megköszönte, hogy az alapítvány épp a Nemzeti Színházat választotta a világnap megünneplésére. Elmondta, hogy a délutáni programok, valamint a gálaest lebonyolításában segédkező munkatársak arcát figyelve úgy érzi, hogy mindenki maximálisan támogatja az ügyet, talán ez lesz az adventi időszak legszebb eseménye a színházban. Reméli, hogy az esemény otthonra találhat itt, így folytatódhat az együttműködés az alapítvánnyal.

Az alapítvány Jobb Velünk a világ! rendezvénysorozata 2008-ban indult útjára. Ennek keretében például tavaly 40 önkormányzattal írtak alá szándéknyilatkozatot, amelyben azok vállalták, hogy 2014-től legalább két-két megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak. Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője elmondta: a szándéknyilatkozatot aláíró 40 önkormányzat több mint a fele teljesítette már az ígéretét, megváltozott munkaképességű embereket vettek fel és érzékenyítő programokat, tréningeket valósítottak meg.

A programot kezdeményező Nem Adom Fel Alapítvány, Újbuda Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a világnapon különböző programokkal hívják fel a figyelmet a fogyatékos emberek integrációjának fontosságára. Így a Nemzeti Színházban drámapedagógiai foglalkozásokon és kulisszajáráson vehetnek részt ép és sérült diákok. A színházi dolgozók számára pedig a Nem Adom Fel Alapítvány szakértői tartanak érzékenyítő tréninget. 


Az egyik érzékenyítő tréningre kukkantanak be a színházbejárás résztvevői.

Még a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a XI. kerületi Barba Negra Music Clubban is tartanak hasonló programokat diákoknak: kisiskolások vehetnek rész rendhagyó osztályfőnöki órákon.

A Jobb velünk a világ! gálaesten a Budapest Bár közösen lép színpadra a sérült fiatalokból álló Nemadomfel Együttessel és a fogyatékkal élőket is felvonultató Never Give Up Gospel kórussal. A Beugró társulata pedig ez alkalommal a fogyatékkal élők helyzetével kapcsolatos szituációkat dolgoz fel.

Rudolf Péter színművész, a Beugró társulatának tagja arról beszélt: céljuk, hogy a témáról a társadalomban érzékelhető zavar oldódjon.

MTI / Nemzeti Színház

(2014. december 03.)