Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kövek és testek - Szirtes Edina Mókus és a Nemzeti művészeinek koncertje


A fenti kép még a Nyílt Napon készült


- Hogyan születtek a dalok?

- Tulajdonképpen a verseket olvasva én egyszerűen csak úgy magától értetődően megírtam a zenéket. Két ember kísér: Födő Sanyi ütőhangszereken, néha harmonikán és Hámori Máté gitáron. És hát működnek a dalok, ami a lényeg. Nagyon érdekes világuk van ezeknek a kortárs francia költeményeknek.

- Te válogattad a verseket?

- Lackfi János küldött egy halom fordítást, és ahogy elkezdtem átrágni magam ezen a tényleg hatalmas mennyiségű jobbnál jobb versen, egyszer csak szembejött a Kövek és testek című, ami számomra iszonyú erős volt hangulatában, illetve gondolatiságában, és e köré fel lehetett építeni az egész estet. Így jött össze végül kilenc dal, amely kiegészül még az Egyedül című József Attila verssel, ami franciául fog elhangozni. Emiatt egyébként azért vagyok boldog, mert így is átjön a gondolat, a nyelv tehát nem lehet akadály. 

Az első Kövek és testek résztvevőinek egy csoportja. Az előtérben két költő, Lackfi János és Jean-Pierre Siméon


Az a hihetetlenül gazdag érzelmi és gondolatvilág, ami ebben a versben és József Attilában benne van, akin mi nevelkedtünk. És ebbe most belehallgathat az is, aki nem ezen nevelkedett. Kicsit belénk is hallgat ilyen módon. És ennek a fordítottja is igaz: azok a gondolatok, amiket a francia kortárs költők, vagy akár egy egész nép őrizget, nevelget és odaad, azt most mi átvesszük és a saját világunkba helyezve éltetjük. Tehát ezen az estén mi, a kultúráinkon át, tényleg találkozni fogunk egymással.

Ezt mondta akkor Szirtes Edina Mókus az est rendezőjének Nagy Péter Istvánnak. Most pedig már itt állunk három időponttal - és várjuk a versek, és a jó zene kedvelőit.

Október 29. (Kaszás Attila Színpad)
December 27. (Gobbi Hilda Terem)





(2014. október 25.)