Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nemzeti Magazin – a nyári szám

 

Olvasnivalók:

FŐSZEREPBEN: A SZÍNÉSZ

„Társulatvezetőként, igazgatóként soha ekkora hangsúlyt még nem helyeztem egy évad összeállításánál „a színészre”. Egy korszak végére értünk, amely korszakot úgy nevezik: rendezői színház. A megújulás zálogát újra a színészek jelentik.” - interjú Vidnyánszky Attilával a 2014/2015-ös évadról.

 

EGYMÁSRA IS REAGÁLVA

Megnézték és megírták. Osztovits Ágnes és Lévai Balázs hónapról hónapra véleményt mondott a Nemzeti Színház előadásairól a magazin hasábjain. Két szerzőnkkel egy évad tapasztalatairól beszélgettünk – alkalmat adva arra, hogy egymás gondolataira is reagáljanak.



Osztrovits Ágnes és Lévai Balázs Kornya István főszerkesztővel - készül az interjú a nyári kiadásba


Lévai Balázs: „Vidnyánszky nem a könnyebbik utat választotta. Láthatóan progresszív, európai színvonalat céloz meg, a nemzeti jellegzetességeket a darabválasztással, a rendezések milyenségével kívánja hangsúlyozni.”

 

Osztovits Ágnes: „Időbe telik egy olyan közönség kinevelése, amely megszereti ezt a világot, és megtanulják a bonyolult színpadi történések befogadását, élvezetét is.”

 

CSEHOV KILINCSE

Portréinterjú Bánsági Ildikóval: „Mindig büszke voltam, ha valami új feladatra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék minél több mindent kipróbálni.” Az egyik legismertebb magyar színésznő valaha orvos szeretetett volna lenni – de sokan örülünk annak, hogy inkább a színpadot választotta. „…azt kértem a Jóistentől, hogy adja meg azt a kicsike pluszt, amitől az adott jelenet valóban olyan lesz, amilyennek lennie kell. Hogy kiszakadjon belőlem. Nem tudhatjuk, hogy meglesz-e ez a kegyelmi pillanat.”


Bánsági Ildikó sminkel a KZ-oratórium előtt


GERA ZOLTÁN A NEMZET SZÍNÉSZE

Az itt és most szakralitása – Az érdekelte mindig Gera Zoltánt, ami eleven, ami élni akar, ami teljes, aminek minden részlete egymáshoz illik. Úgy tartja most is, hogy a színpadon nemcsak a szájnak, a megírt szövegnek, hanem az egész testnek beszélnie kell. A kilencvenedik évében járó művészt a Nemzet Színészei közé választása alkalmából köszöntjük ezzel az interjúval.

Gera Zoltán Vidnyánszky Attilánál a Nemzet Színésze cím átvétele napján


CSERNA-SZABÓ ANDRÁS GASZTRO-SZÍNHÁZA

A Székely-gulyas (vagy Székely-káposzta) a nevét Székely Józsefről kapta, aki korának egyik legnagyobb irodalmi tehetségeként indult, aki pedig azért kapta a Sekszpír Jóska gúnynevet, mert egyszer önbizalomtól telve kijelentette: „A világirodalom sártengeréből két gyémántsziget emelkedik ki: Sekszpír Vilmos és Petőfi Sándor. Én mint rhodusi kolosszus állok rajtok.”

Székely József


 

TOVÁBBI TÉMÁK A LAPBÓL:

Ismertetők, ajánlók a 2014/2015-ös évad előadásairól:

Operett // Szentivánéji álom // A fehér felhő // Éjjeli menedékhely // A nagyúr // A helység kalapácsa // Brand // Körhinta // Ingyenélők // Don Quijote // Két Márai-egyfelvonásos // A per // Zoltán újratemetve // Segítsd a királyt! // Árnyország // Egerek

 

Az én színházam

Színházat (is) szerető embereket nevel // Ferge Anna magyartanár

 

Portré

Gondolat, tér, illúzió // Helmut Stürmer díszlettervező

 

Szín(ház)lapok

Gajdó Tamás: Olvasmányos, esztétikus, „de” elméleti – Bárdos Artúr hetilapja: Színjáték

 

Színház-történet

„Ha van tündér a világon…” // 100 éve született Mészáros Ági

 

Hol találja meg az ingyenes Nemzeti Magazint?

A Nemzeti Színházban * a színház Andrássy úti jegyirodájában * a Művészetek Palotájában * Budapest számos kulturális intézményében * országszerte a Libri könyvhálózat üzleteiben.


(2014. június 23.)