Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Hétfőtől - hétfőig



A péntek és a szombat az ifjúságé és a családoké a Nagyszínpadon - Liliomfi szerelmetes története, sok humorral és zenével. A szombati előadás 15 órakor kezdődik, eleget téve sok néző kérésének.

A hétvége több különleges programot is ígér a Nemzetiben. Akár a szombat délutáni Liliomfi nézői is részt vehetnek azon a közönségtalálkozón, amelyet Schwajda György emlékének szentelünk, 18 órától. Az ő nevéhez fűződik a Nemzeti Színház felépítése is, de a beszélgetés résztvevői, Törőcsik Mari, Rátóti Zoltán, Schwajda Gergő és Vidnyánszky Attila felidézik majd Schwajda drámaírói és színházcsinálói pályájának egyéb állomásait is, a közönség kérdéseihez, igényeihez szabva a mondandót. A közönségtalálkozón színházjegy nélkül is szívesen látunk mindenkit.

A jeggyel rendelkezők a találkozó után megnézhetik Schwajda egyik legtöbbet játszott darabját. A Csoda – nem kevés iróniával - egy megvakult nyomdai munkásról szól, akit az orvosi felülvizsgálaton betűszedő munkára alkalmasnak talál a hivatal. Az előadás illeszkedik a vendégjátékok sorozatunkba is, Schwajda darabját a kaposvári Csiky Gergely Színház mutatja be. Még mindig szombat, és keserédes derű; a Kaszás Attila Teremben ismét Csehov, és a klasszikus Egyfelvonásos komédiák.


A vasárnap egy igazi csemegét hoz. Együtt lesz film, színház és muzsika. A közelgő új bemutatóhoz (Honegger: Johanna a máglyán) kapcsolódik az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, sőt - filmkoncertje. A koncerten bemutatjuk az egyetemes filmművészet egyik remekművét. Azt a némafilmet, amely rendre megihlette a világ zeneszerzőit. Carl Theodor Dreyer Jeanne d’Arc szenvedései című filmje „alatt” most a fiatal észt zeneszerző, Tõnu Kõrvits 2009-ben komponált műve hallható. Számos izgalmas külföldi filmkoncert után először Magyarországon, a Nemzeti Nagyszínpadán! Ezzel párhuzamosan, a Gobbi Hilda Színpadon, vasárnap még egyszer színre kerül a Csoda is.

Hétfőtől – hétfőig tartó ajánlónkat József Attila esttel zárjuk: a Kaszás Attila teremben a költő verseit Hobo tolmácsolásában halljuk, a Tudod, hogy nincs bocsánat című esten.

(2013. november 11.)