Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

„Ha a föld Isten kalapja…”

A húszéves fennállását ünneplő ÓDZ 2013/14-es hangversenyévadát nyitja meg azzal a műsorral, amely a Nemzeti Színház első idei nagyszínpadi bemutatójához kapcsolódik.

Az október 17-én este hét órakor kezdődő koncerten magyar zeneszerzők olyan kompozíciói hangzanak el, amelyek zenéjükben vagy tematikájukban Magyarország elcsatolt részeihez, és az ott élőkhöz kapcsolódnak. Az előadás apropója Tamási Áron: Vitéz lélek című példázata, melyet szeptember 27-én mutatott be a Nemzeti Színház társulata Vidnyánszky Attila rendezésében.
 
Veress Sándor, a kolozsvári születésű, később Svájcban letelepedett zeneszerző Négy erdélyi tánc című darabja nyitja a műsort, majd Bartók Béla Tánc-szvitje hangzik el, melyben a szerző a magyar, illetve a környező népek muzsikájának stílusát felhasználva fogalmazta meg a nemzetek testvériségének humanista gondolatát. Kodály Zoltán méltán népszerű Galántai táncok című művét követően Dohnányi Ernő, a pozsonyi születésű magyar zeneszerző egyik legszemélyesebb, mély hazaszeretetéről valló műve, a Ruralia hungarica zárja az estet a zenekar frissen megbízott művészeti vezetője, Hámori Máté irányításával.
 
Az ötrészes sorozat további koncertjein a közönség olyan ritkaságokkal találkozhat, mint a Carl Theodor Dreyer 1928-ban készült klasszikus némafilmjéhez, a Jeanne d'Arc szenvedéséhez írt Richard Einhorn-oratórium (1994) filmvetítéssel egybekötött élő előadása, természetesen a novemberre tervezett Johanna a máglyán című premierhez kapcsolódva. A 2014 év elejére várható Ahogy tetszik bemutatót egy Purcell-'semi-opera', a Vihar előadása előzi meg néhány nappal, majd a februári János vitéz-bemutatót egy a Világverő magyarokat megjelenítő zeneművekből összeállított műsor vezeti fel. A tavasz végére tervezett záró előadás pedig a Witold Gombrowicz Operett című színművéhez írt zeneszámok közül ad majd egyedülálló válogatást az ÓDZ és a Nemzeti Színház közönségének.
 
***
 
Háttér:
Óbudai Danubia Zenekar
A zenekart Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival 1993-ban Danubia Szimfonikus Zenekar néven. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka eredményeképpen az együttes néhány év alatt a legkiválóbb hivatásos magyar zenekarok sorába emelkedett, a magyar zenei élet elismert tényezőjévé vált és a legtöbb népszerű szólistával és karmesterrel egy színpadon játszott már. 2001-ben elnyerte és három évig birtokolta a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.
 

Rendszeresen fellép rangos hazai fesztiválokon, emlékezetes koncertjei közül kiemelkedik a Magyar Fesztivál Balettel, a Művészetek Palotájában készített közös „Emberi Himnusz" c. produkció. A zenekart az a megtiszteltetés érte, hogy Hálakoncerttel képviselte Magyarországot a Vatikánban Őszentsége II. János Pál Pápa előtt. Az együttes rendszeresen kap külföldi meghívásokat: több alkalommal adott koncertet Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban. Visszajáró résztvevője a ludwigsburgi, a milánói, a hannoveri és a zürichi zenei fesztiváloknak. 2007-ben a Schleswig-Holstein Fesztivál vendégeként képviselte Magyarországot. A zenekart más zenei műfajok képviselői is szívesen felkérik produkcióikhoz, legyen az filmzene, Webber-darab, Jon Lord rock-zenei estje, a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta tradicionális népzenei világa, a közelmúltban az Omega 50 turné, vagy éppen az István a király 30 éves évfordulóját ünneplő szegedi és Aréna-beli bemutató.

A zenekar repertoárja kialakításánál nagy hangsúlyt fektet a magyar kortárszenei művek megismertetésére, valamint a klasszikus művek mellett ritkán játszott zeneszerzők darabjait is bemutatja. Több új zenemű a zenekar felkérésére született.

Az Óbudai Danubia Zenekarnak a Warner Classics lemezkiadóval kötött szerződése keretében eddig három CD albuma jelent meg és kapott nemzetközi elismerést: Táncok Magyarországról, Dohnányi Ernő három zeneműve és Brahms Magyar táncok, valamint egy DVD: Clip - koncert Sebestyén Mártával és a Muzsikással.

A zenekar 2007-ben együttműködési megállapodást kötött Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával, ennek jegyében nevet változtatott, s azóta Óbudai Danubia Zenekar néven működik.

Hámori Máté
A művész a fiatal magyar karmester-generáció kiemelkedő tagja. 1983-ban született Budapesten, zeneszerzés és zongoraművészi tanulmányai után végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakát 2006-ban. Zeneakadémiai évei alatt alapította meg a Teatro di Musica kamarazenekart, amellyel számos nagysikerű koncertet adott, és bemutatott több új magyar zeneművet is. 2005. óta a hazai szimfonikus zenekarok többségét dirigálta, visszatérő vendége a Szombathelyi, Győri, Miskolci és Szatmárnémeti Filharmonikus Zenekarnak. 2009. óta Vásáry Tamás asszisztenseként segíti a Kodály Zoltán Ifjúsági Zenekart, és vezeti a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának zenekarát. 2012-től kezdve a Szolnoki Szimfonikusok állandó karmestere. Számos ifjúsági operaprodukció és újszerű, interaktív ifjúsági koncertprogram kötődik a nevéhez. 2013-ban a Hunyadi László című operával debütált a budapesti Erkel Színházban. 2013. szeptemberétől az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője.

(2013. október 13.)