Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nyílt nap a Nemzetiben

A zenei programok a Gobbi Hilda színpadot töltötték meg, a kétzongorás koncert elmélyültsége, Szirtes Edina Mókus és muzsikus társai költőisége, majd a Nemzetis színészek frenetikus koncertje is vastapsot kapott. Késő estére is sokan maradtak, bár táncolni már csak keveseknek maradt energiája, de aki beszállt Berecz István és Bures Réka körébe, nem bánta meg, kipirult arccal ropta a táncot Péter Tamás és barátai muzsikájára. Végül Pál Lajos és Pál Eszter ráadás számokkal kényeztetett minket, még dalt is tanítottak nekünk, körbevéve Pál István Szalonna muzsikusaival és a fáradt, de hálás közönséggel. Az írás címére kattintva láthatja a részletes programot az is, aki nem volt itt, a fejlécben pedig hozzá tartozó, a Nyílt napról szóló képes beszámolót. Köszönjük, hogy ilyen sokan velünk voltak!

---

14:00 – 19:00
KULISSZAJÁRÁS

A csoportok félóránként indulnak, 14 és 19 óra között. A kulisszajáráson való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Időpont kérő levelét szeptember 19-ig juttassa el hozzánk a latogatas@nemzetiszinhaz.hu  e-mail címre. További információ: Kováts Karolina, karolina.kovats@ nemzetiszinhaz.hu
 

14:00 – 18:00
KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK
Helyszín: A Nemzeti parkja

Lieber Gábor - könyvkötő, Bérczes Csilla – gyöngyfűző, Szalai Zsuzsanna – viseletkészítő, Solymosi Józsefné – levendulász, Somogyi Sándor – okarinakészítő, Ament Éva – bútorfestő

 
14:00 – 18:00
JELMEZPRÓBA
Helyszín: a Nemzeti parkja


14:00 – 15:00
GÓLYALÁBASOK
Helyszín: Hajóorr

Az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház 1989 óta működik. Nevüket egy vogul medveének főszereplőjéről, Ort-Ikiről, a Világügyelő szibériai medve mitológiai alakjáról kölcsönözték. Legutóbbi utcaszínházi bemutatójuk a Kossuth Lajos Wigwam-ja volt. A társulat elsősorban gólyalábas attrakcióiról híres.

 
14:00-15:30
NYÍLT PRÓBA - ZŰRZAVAROS ÉJSZAKA
Helyszín: Gobbi Hilda Színpad

(A próbák látogatásánál közönségforgalmi munkatársaink fogják Önt segíteni.)


14:00 – 14:50
Vojtina Bábszínház - BABSZEM JANKÓ
Helyszín: Kaszás Attila Terem

„Uram, Teremtőm, legalább akkora gyermeket adj, mint egy máknyimák!” A szántóvető feleségének fohásza meghallgatásra talál, megszületik az induri-pinduri Babszem Jankó! Aki nem nyitja óriásira a szemét, az bizony meg sem látja. Jankó akár egy babtokban is elhálhatna, de olyan nyugtalan, csínytevő, izgő-mozgó, rettentő erejű, sokevő figura, hogy sohasem alszik. Inkább kalandra megy, s lesz belőle ökörnyál, farkas-ördög, tolvajkulcs, láthatatlan szellem. Furcsa fickó: mindent ki akar próbálni, ami elé kerül, mindent jókedvvel figyel, vizsgál. Olyan, mint egy igazi babszem: azonnal, hatalmas lendülettel kicsírázik, ha víz és fény éri.  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Rendező: Láposi Terka; Tervező: Bodor Judit; Játszók: Barkó Réka, Magi Krisztina, Sőrés Róza, Vad Réka, Zenész: Arany Zoltán


14:30-15:30
NYÍLT PRÓBA - VITÉZ LÉLEK
Helyszín: Nagyszínpad

(A próbák látogatásánál közönségforgalmi munkatársaink fogják Önt segíteni.)


16:00
KIÁLLÍTÁS

BRÓDY ÉS A KÉT HUNYADY
Helyszín: Büfé szint

A kiállítás a 150 éve született Bródy Sándor író, drámaíró, publicista alakja mellett bemutatja szerelmét, a kor ismert színésznőjét, Hunyady Margitot és közös gyermeküket, Hunyady Sándort, népszerű regények és drámák íróját. 

A kiállítást 16 órakor Balatoni Monika, államtitkár asszony nyitja meg.


TOVÁBBI KIÁLLÍTÁSAINK
(14-20 óráig látogathatók)

A Nemzeti története
Az ország első számú teátrumának történetéről szóló kamara-kiállítás az 1837-es alapítástól a Nemzeti jelenlegi otthonáig kalauzolja végig az érdeklődőket.

Vitéz lélek
Tamási Áron 1940-ben írta a Vitéz lélek című példázatát, amelyet 1941-ben nemcsak a budapesti Nemzeti Színházban, hanem a Kolozsvári Nemzeti Színházban és a Szeged Városi Színházban is bemutattak. Az ősbemutató fotográfiái mellett a további premierek képei is láthatók a tárlaton (a felvételek a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet archívumának féltett kincsei), valamint a Vitéz lélek mostani bemutatójának díszlet- és jelmeztervei is megtekinthetők.

 
15:00 – 16:30
3 DARAB – 3 SZERZŐVEL
Helyszín: büfé szint

Felolvasószínház beszélgetésekkel a Magyar Dráma Napján

A szerzők: Tamás Menyhért, Verebes Ernő, Végh Attila
A darabok: Tanúságtevők, Gerendák, Megkeresés történt
Közreműködik a komáromi Jókai Színház társulata

A rövid, mintegy húsz-húsz perces részletek ízelítőt nyújtanak a darabokból, annak okán is, hogy az illető drámák, nagy valószínűséggel, a közeljövőben felkerülnek a Nemzeti Színház repertoárjára. A felolvasásokat az írókkal való rövid beszélgetések teszik teljesebbé, nagyobb betekintést nyújtva a történet egészébe, és nem utolsó sorban a szerzők munkamódszerébe. A moderátor Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja.

A komáromi Jókai Színház, mint állandó partnerünk, szívesen vállalta a szereplést, nyomatékosítva ezzel a Nemzeti Színházban megrendezésre kerülő Nyílt nap jellegét, és célját.

 
15:20 – 16:10
Fabók Mancsi Bábszínháza - A SZÉKELY MENYECSKE MEG AZ ÖRDÖG
Helyszín: Kaszás Attila Terem

(ESZME kooprodukció) - népmese bábokkal
Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár… Mesénk fonalát ördög- szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza történetünkbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat!


15:00 – 16:00
TÁNCHÁZ
Helyszín: Hajóorr

Pál Lajos és tanítványai
Harmonika-koncert, majd hangszerbemutató és táncház gyerekeknek.



Klasszikus zene, valamint galgamenti magyar és szlovák népzene.
Pál Lajos, Európa-díjas népzenész, zenetanár, karnagy. Kárpátaljáról származik, ahol az általa vezetett zeneiskolában bevezette a Kodály módszert és a népzene oktatását. Jelenleg a galgamenti települések zenei életét formálja, irányítja. Az itt fellépő harmonikás növendékei országos fesztiválokon vesznek részt, ahonnan sorra hozzák el a díjakat.


16:00-17:00
VILÁGZENE
Helyszín: Gobbi Hilda Színpad

CANARRO TRIO

Két, kivételesen tehetséges utcazenészhez társult egy - olykor több - harmadik. Így született az a trió, mely a kétezres évek eleje óta szórakoztatja immár nem csak utcai közönségét. Most Pagonyi András harmonikás, és Szakál Tamás hegedűs-énekes mellé Vidák Róbert gitáros társul, akivel a magyar népzene hagyományait ötvözik a világ különböző vidékeinek dallamaival, köztük a flamenco zene virtuozitásával. Repertoárjukban mint mindig: "zenei-világ-utazás" szerepel, könnyedebb műfajokat is felölelve.


16:00 – 18:00
NYÍLT PRÓBA - VITÉZ LÉLEK
Helyszín: Nagyszínpad
Világításpróba

16:30 – 18:00
FOLYÓIRAT BEMUTATÓ
Helyszín: büfé szint

Színházunk két kiadványt indít útjára. Művészeti folyóiratunk a SZCENÁRIUM, a teátrum működését, az előadások születését aktuálisan követő kiadvány pedig a NEMZETI MAGAZIN. Mindkét lap együttműködik a színház internetes oldalával, így a bemutatón a három főszerkesztővel és természetesen a kiadványokkal és munkatársaikkal randevúzhat.

Szász Zsolt (Szcenárium), Kornya István (Nemzeti Magazin), Eöri Szabó Zsolt (Internet), valamint a folyóirat szerzői, Pálfi Ágnes költő, esszéíró, a Szcenárium szerkesztője, Végh Attila költő, filozófus, Rideg Zsófia dramaturg, a lap belső munkatársa szeretettel várja Önt.

Közreműködik: Kátai Zoltán énekmondó.


16:40 – 17:40
Magyar Népmese Színház - MIRKÓ KIRÁLYFI
Helyszín: Kaszás Attila Terem

Mirkó királyfi táltos paripáján, az Üveghegyen túlra, a Selyemrétig ugrat, hogy birokra keljen az ördög-katonákkal, a Vasorrú banyával, sőt a Kutyafejűvel is! Mirkó királyfi legfontosabb segítőtársa, a táltos paripa, mely a próbák helyszínére röpíti. Az édesapjától kapott karddal felvértezve küzd meg a mesebeli szörnyekkel, hogy elnyerje a csodaszép királykisasszony kezét.

 
17:00 – 19:00
VILLÁMRANDI
Helyszín: karzat

Találkozzon Bánsági Ildikóval, Szűcs Nellivel, Trill Zsolttal, Rácz Józseffel, Tóth Augusztával, Nagy Marival, Tóth Lászlóval, Eperjes Károllyal és Farkas Dénessel!

Ismerős és ismeretlen, régi és új társulati tagokkal randevúzhat az, aki ellátogat a Nemzeti Színház szokásos immár hagyományossá vált nyílt napjára. A teátrum és a társulat iránt érdeklődők egyenként három perces találkozásra kapnak lehetőséget délután öt és este hét óra között a művészekkel, ahol feltehetik kérdéseiket. Jöjjön el Ön is, randevúzzon a Nemzeti Színház művészeivel!


17:30-18:30
KONCERT
Helyszín: Gobbi Hilda Színpad

A PONT KÖRÜL
Verebes Ernő és Verebes György kétzongorás koncertje


Verebes György, azonos című rajzciklusát, bátyja, Verebes Ernő egy verseskötetének illusztrálására készítette. E rajzok és versek kelnek életre, ezúttal egy kötetlen, szabad zenélésben feloldódva, miközben e „hangkiállítás” inspiratív hátterében két, más műfajokban is /együtt/működő ember összjátéka a meghatározó. A hangversenyen a könyv is kézbe vehető, megtekinthető lesz.


19:00 – 21:30
ESTI NAGYKONCERT
Helyszín: Gobbi Hilda Színpad

Prológus: Földes László Hobó – részletek a József Attila estből

Szirtes Edina Mókus és a Nemzeti Színház színészei

"Szirtes Edina Mókus a magyar world-zenei színtér egyik legrendhagyóbb figurája. Elemezni tilos, úgyhogy most rögtön nekilátok. Nagyon ritka koktél az övé: virtuózan rutinos profi, s közben száz százalék természetes egyéniség. Hol folkos, hol sanzonos, hol keleties, hol kortárs zenés hangzásban utazik, de markáns hegedűfutamai és száz közül is felismerhető, sodró-nyers énekhangja mindenféle áramlatokon felül emelik. Szerelem és kínai filozófia, égbemászás és földönjárás, misztérium és vagányság... Elemezzem még? Inkább adjuk át magunkat az elsöprő élménynek! Szirtes Edina Mókus természeti jelenség. Róla nevezném el az első magyar hurrikánt, Katrina és Sandy hazai rokonát." (Lackfi János író, költő)

Színházunk kétrészes koncerttel várja az érdeklődőket. Az első részben Szirtes Edina Mókus vonósnégyesével vers-megzenésítéseit adja elő. Majd az est második felében a népszerű Mókus és a Fabula Rasa közösen lép fel a Nemzeti Színház színészeivel, Udvaros Dorottyával, Szűcs Nellivel, Kristán Attilával, Mátyássy Bencével, és Szatory Dáviddal.



 

19:00 – 21:30
NYÍLT PRÓBA - VITÉZ LÉLEK
Helyszín: Nagyszínpad
(szabadon látogatható világításpróba)


21:30-23.00
CSŰRDÖNGÖLŐ TÁNCHÁZ
Helyszín: Gobbi Hilda Színpad

A táncot ropja, majd tanítja: Berecz István, a Fölszállott a páva c. vetélkedő 2012-es táncos szólista nyertese, és párja Bures Réka. Énekel Pál Eszter, a Népművészet ifjú mestere, a talpalávalót húzzák Péter Tamás és barátai, valamint harmonikán játszik Pál Lajos Európa-díjas népzenész.

Pál Eszter (ének), Péter Tamás (hegedű), Doór Róbert (nagybőgő), Ürmös Sándor (cimbalom), Szabó András (brácsa) valamennyien Pál István Szalonna zenekarának közreműködői. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon.

Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas JeremyIrons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly, walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök.

Legújabb büszkeségük a 2007-es PrimaPrimissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el.

 

Egész nap kedvezményes jegy- és bérletvásárlási lehetőség!

A belépés ingyenes, a műsorváltozás jogát fenntartjuk!

(2013. szeptember 21.)