Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Molnár Zoltán - Szalontai Ábel: Erdély

"Molnár Zoltán (1973) és Szalontai Ábel (1972) nemcsak egykorúak, de régi barátok is. Együtt jártak az Iparművészeti Főiskola fotószakára a Zugligeti úton. Együtt rendezték első kiállításaikat, még diákként. Együtt diplomáztak 1998-ban, és ők megmaradtak a fotónál. Egy tanulmányi kirándulásuk moldvai kolostorokhoz Erdélyen át vezetett, ami azóta fontos helyszínük lett. 2002 óta a Havasoktól eljutottak a Duna-deltáig, majd fotóstáborokat szerveztek, innen vitt és ottani tanítványaiknak. Erdélyből nem azt hozzák haza, amit az útikönyvek mutatnak. Képeiken megjelenik a természet-ember viszony, és a táj kínálja a témát, – mégsem a bukolikus líra jellemzi azokat, hanem a valóság. Így lesznek a ráncos arcok – a föld barázdáltságához hasonlóan – igazi tájképek. A táj, a környezet képe pedig nemcsak a tér, hanem az idő képe is. A régi és az új viszonya, a kettősség, az ellentétek vonzzák a két fotós tekintetét. Az archaikus és a modern, a posztszocialista világ lepusztultsága, az emberek szegénysége és vitalitása.

Az azonos helyszín más-más képeket „hív elő” belőlük. Molnár Zoltán narratív fotói mögött történet van, egyéné, családé, csoporté, mélyebben a társadalomé. Szalontai Ábelnél a benyomások személyes olvasatú jelekként működnek. Látja az ellentéteket, mégis mindenben a harmóniát keresi és láttatja a világ, a természet és a fénytan törvényei alapján. Lehet, hogy az itt látottak nem felelnek meg a nézőben élő Erdély képnek. (Nem fogadja el, ahogy önmagáról is más képet őriz.) Csakhogy a két fotóművész nemcsak a valóságot reprodukálja, hanem a valóságról való beszédmódot is – és ma nem ez a tárgya a közbeszédnek, ahogy ők más interpretációt adnak Erdélyről és Kelet-Európáról. Képeik remélhetőleg részei lesznek a társadalmi valóságnak.” Palotai János filozófus, esztéta

Molnár Zoltán Fényerdők (Erdély, Moldva 1996-2012) című fotóalbuma megvásárolható az Írók Boltjában, a Mai Manó Házban és a Nyitott Műhelyben, valamint megrendelhető a művész honlapján.

www.molnarzoltan.com

www.abelszalontai.com

(2013. április 02.)