Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Harcsa Veronika a Nemzeti Színházban

- November 19-én a Nemzeti Színház színpadán lépsz fel. Úgy tudom, egyenesen Brüsszelből repülsz majd haza a koncert kedvéért. Mit csinálsz kint?

 - Októberben kezdtem el a Brüsszeli Királyi Konzervatórium kétéves mesterképzését. Kiutazásom praktikus oka a mesterdiploma megszerzése, de legalább ennyire motivált, hogy új impulzusokat, inspirációt, kalandot kerestem. Az elmúlt években nap, mint nap koncerteztem, most természetesen kevesebb a fellépés, de több időm jut gyakorolni, elmélyülni, zenét hallgatni és feldolgozni ez engem érő élményeket. Emellett rendszeresen hazajárok koncertezni, a készülő lemezeken dolgozni, vagyis a hazai zenekaraimat sem hanyagolom el.

 - Magyarország egyik legkiválóbb jazz énekesnője vagy. Brüsszelben jársz klubokba jazzt hallgatni?

 - Igen! Mivel itt kint sokkal több a szabad estém, ezért jóval több koncertre jutok el, mint otthon. Nagyon izgalmas és nemzetközi a felhozatal, nem kell sokáig kutatni egy jó esti program után. Imádok hallgató lenni, és szakmailag is nagyon tanulságos.

 - A Nemzeti Színházas koncert során a Lámpafény című negyedik albumotokat hallhatja majd a közönség, amelyen XX. századi magyar költők verseit dolgoztátok fel a Harcsa Veronika Quartettel. Miket hallhat, láthat majd a közönség az esten?

 - A verslemezünkre való felkészüléskor jó néhány lámpafényes estét töltöttem a költőkkel, a válogatás nagyon személyes, a kedvenc verseimről van szó. József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Babits Mihály, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Kassák Lajos művei hangzanak majd el, prózai szövegekkel, díszlettel kiegészülve. Az est egyszerre koncert és színházi élmény, ezért is érezzük nagy megtiszteltetésnek, hogy a Nemzeti Színházban is előadhatjuk.

 - Úgy tudom Kulka János is közreműködik az esten. Miképpen?

 - A versek válogatásakor teljes köteteken, életműveken haladtam végig, így sokkal közelebb kerültem magukhoz a költőkhöz, mintha csak egy-egy ismertebb művel találkoztam volna. Nagy élmény volt, ahogy egy-egy életút kirajzolódott a versekből. Az est megszerkesztésekor az volt a célom, hogy ne csak a lemezre felkerült sorok, hanem maguk a költők is helyet kapjanak az előadásban. A dalok között Kulka János prózai szövegeket olvas föl, melyek a feldolgozott költők hivatását, hitvallását mutatják be, illetve általánosságban a huszadik századi költő-lét édes-bús viszontagságait írják le. Ezeket a szövegeket Lackfi János válogatta az előadás számára.

 - Mik a terveid a jövőre vonatkozóan?

 - Két lemez van készülőben, az egyik Gyémánt Bálint gitárossal duóban, a másik pedig a Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus projekttel. Emellett karácsonyi ajándékként ingyenesen letölthető iPhone és iPod alkalmazást készítünk a Lámpafény esthez kapcsolódóan, ennek részleteiről hamarosan hírt adunk majd a honlapunkon.

(2012. november 09.)