Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Folytatódik a Danubia Zenekar koncertsorozata

A 130 éve született Kodály Zoltán tiszteletére adnak ünnepi koncertet az Óbudai Danubia Zenekar művészei. Szimfonikus nagyzenekari művek, dalok, hangszeres szólódarabok hangoznak majd el az esten. Vendég szólisták: Mester Viktória (mezzoszoprán), Szegedi Csaba (bariton), Kurucz Krisztián (cselló).

 Műsor:

 Kodály: Galántai táncok

Kodály – Kocsis Zoltán: Dalok

Kodály: Szólószonáta csellóra I.tétel

Kodály: „Háry – keresztmetszet” – részletek a népszerű mese daljátékból.

Vendég szólisták:

MESTER VIKTÓRIA – mezzoszoprán

SZEGEDI CSABA – bariton

KURUCZ KRISZTIÁN – cselló

 Vezényel:

 Silló István

Jegyek:

Az ismert jegyirodákban, valamint az internten: www.jegy.hu

Jegyárak: 1800,- 2500,- 3200,- 3900,-

Kodály Zoltán

Kodály Zoltán 1882. december 16-án született, Kecskeméten. A háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató születésének 130. évfordulója közeledtével az Óbudai Danubia Zenekar a magyar zenei élet fiatal szólista kiválóságait hívta meg, hogy egy igazán színes és különleges műsorral fejezze ki tiszteletét a jubileum alkalmából. A szimfonikus nagyzenekari műveket, dalokat és hangszeres szólódarabokat felvonultató egyedülálló műsor egyaránt tartalmaz közismert, már-már slágerszámba menő klasszikusokat, és ritkán hallható zenei kuriózumokat is.

A hangverseny helyszíne és egyben az Óbudai Danubia Zenekar szoros együttműködő partnere az est létrehozatalában a budapesti Nemzeti Színház. A teátrum épülete így egyben exkluzív atmoszférájú befogadó közege az eseménynek, másrészt a koncert színpadra állításában segédkező színházi alkotók és támogató szakemberek egyedi látásmódja különleges koncert hangulatot teremt az egy estére hangversenyteremmé változó színházteremben.

További info:

 Óbudai Danubia Zenekar

Az együttest Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival 1993-ban, még mint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke. A kizárólag fiatal iskolatársakból alakult zenekar néhány év alatt a legkiválóbb hivatásos magyar szimfonikus zenekarok sorába emelkedett, s a magyar zenei élet elismert tényezőjévé vált. Az együttest kiváló karmesterekdirigálták, mint Lukács Ervin, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Eötvös Péter, Vashegyi György, Kobayasi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov, José Cura, Izaki Masahiro, Rico Saccani, és Sir Neville Marriner. A zenekar által kísért szólisták között olyan nevek szerepelnek, mint Marton Éva, Rost Andrea, Wiedemann Bernadett, Miklósa Erika, Gulyás Dénes, Frankl Péter, Ránki Dezső, Szabadi Vilmos, Jandó Jenő, Nigel Kennedy. A lagkiválóbb fiatal magyar művészekkel is rendszeresen muzsikál együtt, így Kelemen Barnabással, Fenyő Lászlóval, Kokas Katalinnal és Bogányi Gergellyel.

Az együttes rendszeresen fellép a Budapesti Tavaszi Fesztivál, és a Művészetek Palotája hangversenyein, illetve felkéréseket kap Spanyolországból, Németországból, Franciaországból, és Olaszországból. Visszajáró résztvevője a ludwigsburgi, a milánói, a hannoveri és a zürichi zenei fesztiváloknak, illetve 2007-ben a Schleswig-Holstein Fesztivál vendégeként képviselte Magyarországot. A zenekart az a megtiszteltetés érte, hogy Hálakoncerttel képviselte Magyarországot a Vatikánban Őszentsége II. János Pál Pápa előtt.

A zenekar rendszeresen tesz kirándulást más zenei műfajok területére, szívesen játszik filmzenéket, illetve gyakorta vesz részt jazz-, pop-, rock-, illetve világzenei produkciókban. E koncertjei során együtt játszott már a Buena Vista Social Clubbal, Omara Portuondoval, Snétberger Ferenccel, a Muzsikás Együttessel, Jon Lorddal, Dolhai Attilával, Bonnie Tylerrel, az After Cryinggal, illetve legutóbb az OMEGA 50 éves jubileumi országos turnéjának résztvevője volt.

Az Óbudai Danubia Zenekarnak a Warner Classics lemezkiadóval kötött szerződése keretében eddig három önálló komolyzenei CD és egy Sebestyén Mártával és a Muzsikással közös DVD albuma jelent meg és kapott nemzetközi elismerést.

 Mester Viktória

Mezőtúron született, énektanulmányait a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte. 1996-tól Toldy Mária musical-stúdiójában tanult, majd 1998-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen magánének, 2002-től pedig opera szakán, ahol mesterei Andor Éva és Kovalik Balázs voltak. 1997-től a Magyar Rádió Énekkarában, majd a Nemzeti Énekkarban dolgozott, ez utóbbi társulatban olyan nagyszerű karmesterek keze alatt, mint Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán és Solti György. Négy évadon keresztül a Miskolci Nemzeti Színház állandó vendége volt, a Magyar Állami Operaházban 2006 októberében debütált. Eddigi főbb opera szerepei: Carmen, Olga (Anyegin), Cherubino, Dorabella (Cosi fan tutte), Rosina (A sevillai borbély), Octavian (A rózsalovag).

 Szegedi Csaba

Sajószentpéteren született, az Aggtelek melletti Perkupán nevelkedett. A miskolci Lévay József Református Gimnázium elvégzése után a budapesti Bartók Béla Konzervatórium magánének szakán Fekete Mária növendéke, 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Sólyom-Nagy Sándor Kossuth-díjas énekművész tanítványa volt. 2006-ban felvételt nyert az egyetem operaénekes szakára, ahol Kovalik Balázs, Oberfrank Péter, Pál Tamás és Medveczky Ádám voltak a mesterei. 2008. augusztusától a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként, 2010. szeptemberétől, a társulat magánénekes tagjaként folytatja pályafutását. Eddigi főbb szerepei: Figaro (A Sevillai borbély), Kreon (Orfeusz és Eurüdiké), Papageno (A varázsfuvola)

 Kurucz Krisztián

Kurucz Krisztián 1980-ban született Kaposváron. Diplomáját a Kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után, 2005-ben szerezte, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Koó Tamás, Gulyás Márta, Agócs Márta és Kokas Ferencné tanítványaként. Tehetségét többször jutalmazták hazai zenei versenyeken: először hét évesen nyerte el a Friss Antal Gordonkaverseny Művelődési Minisztérium által felajánlott Különdíját, majd második helyezést ért el az I. Országos Starker János Gordonkaversenyen. Tagja többek között az ausztriai Arpeggione Kamarazenekarnak, szólamvezető csellistája a Ventoscala Szimfonikus Zenekarnak, valamint a Horgas Kvartett alapító tagja. Az Óbudai Danubia Zenekarban 1999 óta játszik.

 Silló István

Artisjus-díjas karmester. 1968-ban született Budapesten. Zeneiskolai tanulmányai után 1982-től a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, majd 1986-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója. Olyan jeles mesterek irányították tanulmányait. 1990-töl a budapesti József Attila Színház, majd 1993-1996-ig a Budapesti Kamaraszínház zenei vezetője. Ezzel párhuzamosan a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára. 1996-2008-ig a Budapesti Operettszínház karmestere. Ez idő alatt több mint ezer este dirigense, és számtalan bemutató zenei vezetője. Silló István több magyarországi zenekarral dolgozik együtt, többek között az MR Szimfonikusokkal, a Győri Filharmonikusokkal, a Pannon Filharmonikusokkal és a Szegedi Szimfonikusokkal, 2005 óta visszatérő vendége a Szegedi Szabadtéri Játékoknak. Karmesterként vendégszerepelt Németországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Japánban, Kínában, Oroszországban, Malaisiában, Indonéziában, Bruneiben, Vietnámban és Koreában. 2008 szeptemberétől a budapesti Nemzeti Színház főigazgatójának zenei tanácsadója és a Színház előadásainak dirigense, valamint 2009 szeptembere óta a Bukaresti "Ion Dacian" Nemzeti Operettszínház első vendégkarmestere. 2010. január elsejétől az Óbudai Danubia Zenekar első karmestere.


 


 

(2012. szeptember 05.)