Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

10 éves az új Nemzeti Színház – sajtótájékoztatót tartott Alföldi Róbert főigazgató

2012. február 7- én kedden délután fél háromkor tájékoztatta a sajtót Alföldi Róbert főigazgató a Nemzeti Színház soron következő nagyszabású ünnepi programjairól. 2012. márciusában az új Nemzeti Színház megnyitásának 10. évfordulóját ünnepeli a teátrum. A jubileum alkalmából március 25-én, vasárnap este Madách Imre: Az ember tragédiájának díszelőadásával tiszteleg a színház az évforduló előtt. A díszelőadásra tíz vidéki nagyváros pedagógusait látják vendégül, akiket az E.ON Hungária Zrt. támogatásának köszönhetően ingyenes buszok szállítanak majd a jeles eseményre. Ezen a napon a Rákóczi-hídon Komlós Juci, Lukács Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Zenthe Ferenc, azaz a Nemzet Színésze cím eltávozott birtokosainak portréit leplezik le. A falfestmény elkészülését bemutató kiállítás megnyitására március 25-én a Bánk bán junior című előadás előtt kerül sor. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Tragédia-fotópályázatot hirdet a színház amatőr és hivatásos fotográfusok számára. A szervezők arra kérik a vállalkozó szellemű fotográfusokat, hogy, Madách művének olvasása során felmerült gondolataikat, érzéseiket komponálják képpé. A legjobb alkotásokat jubileumi fotókiállítás keretében mutatják majd be, Az ember tragédiája díszelőadásának napján, március 25-én.

A február 7-i sajtótájékoztatón a főigazgató beszélt a Nemzeti Színházban vendégeskedő Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadásairól is. A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója is. A társulat február 16-21. között vendégszerepel Magyarországon, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatásával. A vendégjáték keretében február 16-án este 7 órától a Thália Színházban William Shakespeare: A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című komédiája lesz látható, Sorin Minitaru rendezésében. A Nemzeti Színházban február 18-án este 7 órától a Gobbi Hilda Színpadon a Pécsi Országos Színházi Találkozón Vilmos-díjjal jutalmazott Bányavirág, Székely Csaba erdélyi szerző drámája, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Tompa Miklós Társulat közös produkciója tekinthető meg, Sebestyén Aba színrevitelében. Február 19-én este 7 órától A.P. Csehov Platonov című színművét Harsányi Zsolt rendezésében láthatja a budapesti közönség a Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

A sajtótájékoztató harmadik programpontja a nemrég elhunyt művész, Garas Dezső emlékére rendezett kiállítás volt, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár Diafilm- és Fotótárának anyagából a Gobbi Hilda Színpad előcsarnokában állítottak ki. A kiállítás már megtekinthető.

 

(2012. február 07.)